Kontrasternas Afrika!!

Hej! Veronica heter jag och är stepoutare i RCA, Centralafrikanska republiken med två andra rara tjejer. När jag för första gången klev ur ett plan på denna kontinent så gjordes det i Kameruns huvudstad Yaounde. Veckan som varit har jag varit tillbaka i denna storstad, vilket är något helt annat än RCA.s landsbygd. Bara att många vägar är asfalterade är en stor skillnad då RCA endast har ett par asfalterade gator i landet och därmed ingen på landsbygden. Doften och synen av tusentals gula taxibilar fyller Yaounde vilket jag inte möter i Gamboula. Den lilla trafiken som körs på den röda, gropiga vägen här är istället i huvudsak motorcyklar som bedriver taxiverksamhet.

BildGenom att betala 35kronor i timmen i Yaounde så fick vi en skruttig gul taxibil, som la av i uppförsbackarna, och en trevlig chaufför som pratade engelska. Med neddragna rutor var det svettigt, inte bara på grund av värmen utan också av alla bilar som kom från alla håll. De tutade, körde och trängde sig in där de ville fram. Verkade inte direkt finnas så mycket rätt och fel. Många människor i Yaounde försörjer sig genom försäljning. Därmed fanns det gott om skohögar, kläder, smycken och andra saker längs trottoarerna, vilket inte kändes så lockande att titta på och köpa mitt bland alla avgaser. Flera kom dessutom fram till bilen mitt i trafiken och erbjöd diverse saker, frukt och nötter. Att besöka marknader i Yaounde, även i Gamboula är en upplevelse i sig där man inte kan gå utan att det ropas viting, drages i armen eller erbjuds frieri. Så om man vill smälta in och inte ständigt bli uppmärksammad så är inte det här länderna man bör åka till.

Efter att få se alla kontrasterna och åka tillbaka till ett från början främmande Gamboula, så längtade jag sannerligen hit. Visst lever människor betydligt simplare här i deras lerhus och eldstäder men jag som i även i Sverige föredrar landet framför storstaden, fick det ännu en gång bekräftat.