Bekämpningsmedel och film om toalett hygien

Image

Den senaste veckan har jag varit med i en film om hur man använder en toalett där jag har en av huvudrollerna. Och en film om användning av bekämpningsmedel av grödor. Dessa filmer har sedan i sin tur använts för att instruera eller hjälpa till att diskutera ämnen om Hygien och Naturbruk i Byarna. Och i dagsläget är all information om naturen varmt välkommen.

Ute på landsbygden passerar tiden i vanlig ordning. Mopederna bränner förbi kors och tvärs i sitt eget lilla mönster och solen värmer gott i fukten.

Sedan vårt besök i Ratanakiri har våran Media-instruktör varit här även i Mondulkiri och visat oss hur man klipper film. En oerhört intressant tid för oss i media-teamet på kontoret. Även en ny mediadator har installerats av Rani från huvudkontoret i Phnom penh.

På kvällarna skäller hundarna, och det är svårt att skapa en idyllisk bild av hur man får sina utskällningar, men det hör till. När jag ser tillbaka på tiden här kommer jag även att minnas dem som en tydlig del av min resa.

Ja, hundarna är nästan som ett kapitel för sig, Men tur är väl att stjärnhimlen lyser extra klar och vinden blåser gott och tryggt på. Ibland sover jag över hos vakterna i det nya skjul de byggt precis bredvid kontoret. Ett myggnät och en madrass är allt som behövs i den varma natten. Vi försöker prata med varandra men det går inte alltid så lätt, Min Kmer är inte vad den borde vara vid den här tiden hehe. Däremot är det gott om tillfällen att försöka prata engelska, och de frågar om några ord i taget.

Musiken är ett gemensamt ämne dock, så trotts våra bristande språkkunskaper räcker det gott och väl att dela och visa varandras favorit låtar för att få kontakt. De spelar sina låtar på Kmer, och jag visar oftare Engelska låtar än Svenska. De frågar ofta om man är gift, vilket har blivit ett återkommande skämt eftersom jag är 28 och borde vara Gift vid det här laget. Nu räcker det bara att säga ´Wi´ och de vet vad man menar. (Wife). Varvar man då Why, Wife och Whine blir det extra skratt i konversationen.

Skämt åsido, så blir Kambodianernas familjelivsstil påmind även i mitt liv. Det är självklart olika för alla individer, men här är livet med familjen oerhört central, och antalet unga föräldrar är många. Och tur är väl det med tanke på hur det blev under och efter Kmer-Rouge´.

Det behövs fler barn i världen!

Landet fortsätter dock att frodas och tillväxten och ekonimin går fråmmat.
Ses i nästa blogg-inlagg!

Lukas Johansson

Kambodja