Vart kommer du ifrån!?

Ska du med till San Miguel, Victor? Jag är inte sen på att svara ja, det är vid de här tillfällena jag har tid att möta verkligheten och barnen.
Så vi beger oss ut från det AC-kylda rummet på kontoret i Villarica, ut i den 33 gradiga värmen.
San Miguel är en av de skolor Centro Cristiano Asistencial Betel (CCAB) stöttar både ekonomiskt, med skolmaterial och med en koordinator som kan hålla kontakt och ge hjälp.

När vi anländer är det lugnt på skolgården. Några har musiklektion det kan man höra lång väg. Några av barnen får syn på oss och pekar och säger saker som jag inte hör. Och det är inte så konstigt, jag är ju ändå blond och 183 cm lång vilket särskiljer sig här.

Men så när vi sitter där och har en intervju med en av de som jobbar på skolan ringer den öronbedövande klockan. Skriken därefter är inte sämre jag förstår genast att det blivit rast. Skolgården fylls snabbt och så även barnen som undrar vem jag är.

Vi går till den målade kartan över värden som finns på en av väggarna för att leta upp mitt land, Sverige.
Men det visar sig svårt då många av dem knappt vet var Paraguay ligger som är deras land. Jag får hjälpa till och peka ut Paraguay och Sverige men även Kanada som många av barnen har faddrar från.
De här barnen är barn ända upp till sjätte klass och vet knappt vart deras land är! Det är tråkigt och på samma gång säger det något om den svåra skolsituation Paraguay har.
Men i allt detta påminner det mig om när vi i skolan på låg eller mellanstadiet tragglade Europa länder med deras huvudstäder och stora floder, jag tyckte nog det fanns roligare saker precis som många barn här. Men jag var tvungen och lära mig, jag är ändå tacksam för en bra skola i Sverige om än inte perfekt och om än jag inte har full kolla på alla Europas länder, huvudstäder och stora floder.

Victor

20140409-085623.jpg

20140409-085654.jpg