En månad senare och allt är som vanligt igen, eller?

Det är söndag och påskdag. Jag har suttit av min förmiddag i kyrkan, kaffehäng och samtalat med människor som jag inte träffat på länge. Fint!
Just nu sitter jag på mitt trägolv, solen skiner in genom fönsterrutorna och tankarna hamnade kring Centralafrikanska Republiken. Landet som tog en del av mitt hjärta och som nog alltid kommer vara speciellt för mig. Ett land som får mig att vilja fortsätta kämpa kring viktiga saker.

Att försöka få vardagarna rulla på som ”förut” här hemma i landet lagom är krångligt och ibland meningslöst. Jag brukar säga till folk som frågar ”hur känns det att vara hemma igen?””Jo tack, jag är hemma men har nog inte landat än.”  Jag vet inte hur många gånger jag fått den frågan ”hur känns det att vara hemma igen?” Det är svårt att förklara för vänner och familj som inte har varit på samma ställe som jag och jag strider med att verkligen försöka förklara in i minsta detalj, vissa dagar struntar jag i det för jag inser att dem ändå inte kommer att förstå – de kommer aldrig att kunna ta in det som jag har fått andas in.

En månad har överraskande nog gått väldigt fort. I början hann jag inte tänka på att jag hade kommit tillbaka till Sverige, ”allt är sig likt.” Jag har sprungit mellan tåg, försvunnit bland blåsten och min själ har virrat runt bland alla saker som känts som en tung mur och som är lite skrämmande att bryta sig igenom.
Det var nu i torsdags som jag gick in i ett rum där några kashmirmattor låg på golvet, ett bibelcitat hängandes på väggen och lite lovsång som hördes från ena hörnet av rummet. Jag satte mig vid fönsterrutan, tog upp min bibel som för det mesta har legat oöppnad över tre veckor. Jag satt där inne, runt dessa fyra väggar och all min stress och virrighet bara försvann, som en vind som nästan hade blåst upp till orkan stillade sig. Det var första dagen sen jag kom hem som jag faktiskt, helt ärligt stillade ner mig ordentligt och bara reflekterade över resan. Det var svårt att sjunka in i det och inse att jag redan stressat upp mig här i Sverige.
Efter några timmar inne i detta rum går jag ut och får möta en god vän som vuxit upp i Etiopien, jag delade mina tankar med henne och vi fällde lite tårar tillsammans. Innan jag skulle gå vidare, igenom dörrarna så bad vi tillsammans och det har nog varit de mest upplyftande och skönaste timmarna sen jag kom hem. Ärligt.

Så det är klurigt det där att försöka landa och behålla det som jag har fått. Men det är även väldigt skönt att få träffa familj och vänner igen. Fantastiskt skönt att få vila i att dessa människor ställer upp och finns även då jag har varit borta från deras vardagar över ett halvår.

Jag tar en dag i taget som det så fint kallas, vissa är enklare än vissa andra men det är sådant som jag redan var förberedd på. Jag försöker att sätta min in i viktiga frågor kring vår jordglob men skrattar även ikapp mig med fina människor om tramsiga skämt. Jag tror att denna resa som jag gjorde har givit mig en större inblick i saker som är viktigt och fått mig att sortera ut saker som inte har så stor betydelse i min värld.

Vissa dagar går jag och funderar på varför vårt land har så hårda murar, varför det är så svårt att komma innanför skalet och bara vara sig själv. Ibland funderar jag över när Centralafrikanska Republiken ska få bli en enhet. Ja, frågor som berör mig och som jag vill kämpa vidare för.
För det finns en villighet där nere, en villighet och en inställning för att hjälpa som jag inte alltid kan finna här hemma. Men vem säger att dessa funderingar ska strykas från min lista? Inte jag i alla fall. Jag ska fortsätta kämpa, bidra med att öppna upp fönsterrutorna här hemma och försöka känna en liten afrikansk atmosfär över den svenska luften som vi andas in.

– Sofie Andersson