Mat!

Någonting som är helt universellt för oss människor är att vi behöver äta. När man är utomlands läggs ytterligare en dimension till alltihop, eftersom råvaror, kryddor och rätter kan vara sådant man aldrig provat förut.

Hittills har nog Sara Linde varit den som varit mest “på” att testa ny mat. Jag har använt mig av taktiken att låta henne äta alla saker först och säga sin åsikt, innan jag provar själv. Vi får se vem av oss som blir först med att prova friterade spindlar, något som man visst kan äta som en form av snacks här.

En dag, på kontoret där vi jobbar, skulle en av medarbetarna avtackas. Kollegiet samlades och man höll små tal till henne. På bordet i rummet stod fat med drakfrukt och mango, frukter som vi ju också kände igen, men det var längesen jag åt en så närproducerad mango. Fruktbitarna skulle man doppa i en blandning av socker, salt och chili, vilket gav en ny och spännande smaktouch. Vi har även hittills under vistelsen här provat åtminstone tre frukter som varit helt nya för mig, frukter som alla varit goda och vackra men som jag tyvärr inte minns namnet på (och gjorde jag det skulle jag ändå inte kunna stava till det på Khmer…)

Medarbetaren som skulle avtackas bjöd senare på lunch: nudlar tillsammans med en mycket god sås innehållande bl.a. jordnötter och någon typ av fisk. Till det serverades färska örter samt vackra gula blommor som utifrån mina mycket begränsade kunskaper i botanik närmast såg ut som luktärter (vilket det ju inte kan ha varit eftersom de är giftiga…) Har också hört att man kan ha näckrosor i maten här, tycker det låter så otroligt vackert, men jag är inte säker på att vi åt sådana just den har dagen.

Vi delade måltiden sittandes på golvet på en blå matta (se bild). Traditionellt kulturellt ska kvinnor sitta på knä och män i skräddarställning. Jag ska inte låtsas som att knäna inte gjorde ont och att fötterna inte somnade till litegrann emellanåt, men det var helt klart en bisak i sammanhanget! Vi var väldigt glada att få vara med och äta lunch på ett traditionellt vis.

/Sara Fredh

Phnom Penh, Kambodja

IMG_2750