Man är som ett barn igen

Jag är inne på min fjärde vecka i Thailand och det har gått förvånansvärt snabbt! Det är fantastiskt att vara här men också frustrerande ibland just för att det kan vara svårt att göra sig förstådd. Det går ofta bra, man använder sig av kroppsspråk eller enstaka ord man lärt sig, men ibland blir det bara konstigt!

Under min första vecka skulle jag till exempel ta en taxi till kontoret men hamnade långt söder om stan vid en jättestor matbutik. Äsch, tänkte jag när jag insåg att jag kommit helt fel, jag får fråga om vägen tillbaka eller vänta på en annan taxibil att åka tillbaka med. Det kom dock inga nya taxibilar och ingen jag försökte prata med kunde engelska. Så jag var fast, utan att veta vart jag var! Det var lite pinsamt att ringa till kontoret och säga att jag var vilse, och att svara ”jag vet inte” på frågan ”vart är du, ser du nåt runt omkring som du känner igen?”. Men det löse sig fint, jag räckte över telefonen till en förbipasserande som på thai fick förklara vart jag var och efter tre förvirrade timmar var jag tillbaka på kontoret igen!

Nu, efter en månad i landet och intensiva studier i thai, har jag bland annat lärt mig att fråga efter vägen.

Thaibok Thailektion

Vi började först med privatlektioner men läser nu på YMCA i en klass på ca 15 personer. Det är väldigt roligt! Det är en dock en utmaning att minnas om ordet ska sägas med fallande ton, låg ton, hög ton, stigande ton eller ingen ton alls, de får ju olika innebörder då. Maa kan till exempel betyda hund, mycket och tugga beroende på vilken ton man använder!

/Lydia Gustavsson
Chiang Mai, Thailand