Förändring pågår!

Just nu leder jag. Jag har hittills fått fyra vänner. De två första vännerna fick jag ganska så i början när vi kom hit. Efter att ha bjudit två tjejer på vatten frågade de om jag kunde bli deras vän. Absolut svarade jag. De andra två vännerna fick jag förra veckan. Jag var på väg hem från förskolan då sprang två tjejer ifatt mig. Efter att jag hade presenterat mig frågade de om jag ville bli deras vän. Absolut sa jag. Det är lätt att få vänner här har jag upptäckt.

Något annat som jag har upptäck är att Zambianer är väldigt morgonpigga. Nästan varje morgon går jag upp kvart i sex för att gå ut på en promenad. Ja, ni läste rätt, klockan ringer kvart i sex. Förstår att detta kommer som en chock för er som står nära mig. Detta låter inte alls som den Nina ni känner. Den Nina ni känner brukar sova väldigt länge och skulle aldrig på hennes lediga dag ställa klockan. Men jo det händer här. Det är så skönt att vara uppe och promenera då. För det första är det den enda tiden man kan vistas ute, utan att svetten rinner. För det andra är det betydligt färre ögon som granskar en från topp till tå. De som har pallrats sig upp är mycket morgonpigga.  Mwabuka syani, god morning madame eller how are you? får jag ofta höra. Jag som har ett ganska dåligt morgonhumör – vilket de som känner mig väl också vet om, vaknar till av alla dessa vänliga själar jag möter och det blir en utmärkt start på dagen.

Livet i Mpongwe kommer förändra mig, det har redan förändrat mig. Dåliga vanor har ersatts av goda vaner. Inget slöande på morgongen längre utan upp och Carpe Diem. Vem vet vart det här kommer sluta? Vem vet hur många vänner jag kommer behöva säga farväl till när jag lämnar denna plats? Vem vet, jag kanske är en helt annan människa när jag kommer tillbaka till Sverige?

Featured image

Mina första vänner Trinna och Mwenwa tillsammans med Mapyus bästa vän Blessing.

Featured image

Den annars trafikerade vägen är tom på folk så tidigt på morgonen.

Featured image

Fantastiskt att få begrunda en så vacker soluppgång nästan varje dag.

/ Nina Zambia