Knivgalning?

Vart du än kommer i världen så kommer du se människor som är i behov av sina verktyg. Det kanske inte är det första man lägger märke till men det finns givetvis alltid där. Från de rika till de fattiga kan vi se människor som använder sig av saker, av alla möjliga olika slag, för att underlätta sitt arbete och sin vardag.

Bara en dag som denna kommer jag ha använt mig av minst 10 olika verktyg, tex: cykeln, telefonen, vattenflaskan, toaletten, sängen, kläderna, stolen, pennan, pappret och framförallt kniven. Dessa saker används ofta av mig och lär fortsätta utgöra en del av min vardag. Kniven har förut bara funnit med i samband med måltider men här i Paraguay har jag lärt mig att se dess stora användningsområde. Att tillägga är att det är en och samma sorts kniv som används överallt och av alla!

Den är stark och har bra taggar och tar sig enkelt igenom alla sorters kött. Den ersätter ensam många olika köksknivar och används därför både under förberedelse och förtäring av mat. Jag använder Aloe Vera-växten till diverse olika saker och när jag ska ta ett nytt blad eller använda bladen behövs en kniv, så även där står kniven till tjänst.

Ett annat tillfälle då just denna kniv används är när en slags träram ska avpyntas. De pyntar här dessa träramar med fina tyger vid speciella tillfällen, som är ganska ofta. När de fäster tygerna använder de häftpistoler och fäster tygerna ordentligt med mängder av stift hela vägen runt ramen. När tygerna samma dag eller dagen efter ska ner behövs ett verktyg för att få loss dem. Och vad använder vi då om inte vår kära kniv!

När vi ändå är inne på användbara verktyg måste jag rekommendera macheten: helt klart underskattad i Sverige! Den är så användbar så att det finns ett stormarknads företag som döpt sig till Machetazu, för att de har så mycket och har ”kapade” priser.

Detta var lite tankar från en enkelt fascinerad Adam i Paraguay.

Några exempel på hur "kniven" kan se ut.

Några exempel på hur ”kniven” kan se ut.

Jag med några av mina vänner och i bakgrunden ett praktexempel på pyntad träram.

Jag med några av mina vänner och i bakgrunden ett praktexempel på pyntad träram.