Voice of the Children

Idag fick vi möjligheten och förmånen att följa med International Cooperation Cambodia’s project Voice of the Children/VOTC. De skulle ha en certifieringsceremoni, där olika organisationer som deltagit i deras workshops under 1 eller 2 års tid skulle få motta diplom.

Vi samlades alla i en stor aula, och förmiddagen inleddes med att en av medarbetarna i VOTC berättade mer om deras arbete. De vill genom sina workshops bidra till en trygg omgivning där barn har rätt att utveckla sin kapacitet så att det blir möjligt för dem att delta i samhället. Barn beskrivs som ett vitt oskrivet blad, eller som ett bambuskott som måste få växa, och som behöver skydd under tiden de utvecklas. Personalen ur de olika organisationer som deltar tränas i att få ökade kunskaper om hur barn kan växa exv. emotionellt, fysiskt och socialt. Fokus för träningen ligger på att både utöka kunskapen, förändra attityder och att omsätta det i praktiken. Deltagarna får utbildning i exv hur man ska kommunicera med barnen och sätta gränser på ett positivt sätt istället för ett negativt. Utbildningen innefattar också FN:s barnkonvention och hur man tillämpar den mer specifikt i den kulturella kontexten. Den berör även övergrepp och trauman, och traumans påverkan på barns utveckling, samt hur man kan hjälpa till att bearbeta trauman. Ytterligare en sak som utbildningen täcker är varför och hur organisationer ska utveckla en egen s.k. Child Protection Policy.

Man slog också fast att man måste samarbeta för att nå dessa mål, att förändring kan ta tid och att man behöver använda både hjärna, hjärta och händer för att nå dit.

VOTC har, förutom workshopsen i Kambodja, även genomfört utbildningar i bl.a. Thailand, Nepal, Indien och Bangladesh. År 2012-2014 utbildades 833 personer. Räknar man också med de som i sin tur utbildades av de personer VOTC utbildat, så nådde informationen totalt 3173 personer år 2012-2014.

Efter informationsstunden var det dags för lite lekar! Jag vet inte om alla ICC:s projekt gillar att leka lika mycket som VOTC, eller om de leder ligan för att deras jobb är anknutet till barn 🙂 Hursomhelst blev det många glada skratt, och det verkade inte bara vara Sara och jag som uppskattade det hela. När lekarna var över fick de olika organisationerna motta sina diplom, vilket fotograferades flitigt.

Efteråt åt vi alla lunch tillsammans, en buffé med rätter från bl.a. Kambodja, Vietnam och Thailand. En av våra vänner från VOTC gick före oss och knystade lite tips i stil med ”den där är väldigt kryddig”, ”den där såsen ska du äta med det där”, ”det där gillar du nog inte” och ”nej nej, det där är en dessert!”

Kort sagt, en bra blandning av värme, glädje och allvar. Dagen kröntes dessutom av att vi åkte moppe på väg till ceremonin, vilket jag ju i tidigare blogginlägg slagit fast att jag älskar 🙂 ”Tyvärr” fick vi åka bil hem, eftersom våra VOTC-vänner ville låta oss åka bekvämt. Men jag är övertygad om att det kommer bli mycket mer moppe-åkande här innan det är dags att återvända till Sverige. Förhoppningsvis också många fler glimtar av de olika projekten.

Sara Fredh

Phnom Penh, Kambodja

IMG_0344

Gruppbild på många av dem som deltog.

IMG_0327

Innan alla kom så hjälpte vi till att ställa ut vattenflaskor på varje stol i lokalen. I Kambodja är man mycket mån om att bjuda på vatten, som gäst någonstans får man i princip alltid en flaska. Frågan om man är törstig ställs aldrig, vattengesten betraktas som en gästvänlig självklarhet. Och det behövs, i den här värmen!

IMG_0362

Tycker du att det ser gott ut? Det kallas Khmer cake och var min favorit idag 🙂 Det gröna på utsidan är bananblad, vilket skalas bort. Inuti är det en sötad risdeg fylld med kokos. Smaskigt 🙂