En jul i 40 graders hetta…

I helgen har två saker landat i mig. Två saker som jag tidigare känt till, men som jag liksom inte riktigt förstått.

I lördags cyklade jag och Adam för att handla mat, en cykeltur på ca 10 minuter. Vi hade suttit inne i vårt AC-klimat hela förmiddagen och insåg vid 12-tiden att vi behövde röra oss, för att hinna med dagens bestyr. Oturligt nog hade vi inte gått upp för att handla klockan 6 på morgonen som normala paraguayaner gör, utan begav oss ut vid 12-tiden då hade solen beslutat att gassa med full kraft. 40 grader i skuggan, en temperatur där cykelstyrets svarta gummiöverdrag var nästintill ohanterligt, för att inte tala om sadeln. Tidigare har jag funderat på hur det kommer sig att effektivitetsnivån här vanligen är lägre än i vårt väldigt produktiva Sverige. Svaret är, försök arbeta i 40 graders värme. Det går bara inte. Kroppen säger; Nej! Detta ger också svar på varför Paraguayanerna anpassat sina liv till de tidiga morgnar och vila mitt på dagen. Ett faktum en morgontrött människa (Läs jag) haft svårt att förstå. Försök arbeta i 40 graders värme!

Min andra insikt har även den med temperatur att göra. Igår kollade jag på SVTs Luciasändning från Göteborg (tillägg: för första gången i mitt liv, underligt hur man blir mer svensk utomlands). Vilken stämning! Jag rös flera gånger. Har aldrig känt mig så svensk. Grejen är att här i Paraguay har jag liksom inte riktigt funnit någon julstämning. Varför? Jo, säga vad man vill om det svenska mörkret och kylan, men det passar liksom in i den västerländska jultraditionen. Med allt ljusare dagar och den där värmen på 40 grader, är det svårare att med känsla sjunga med i ”Let it snow” och ”I’m dreaming of a white christmas”.

Det fantastiska med temperaturläget är att:
1) Fokus flyttas från produktion till relation.
2) Julens budskap får den vackraste förflyttning från att handla om myspys och paket till Guds sons födelse (läste att snittpresenten i Sverige kostar 800 kr).
3) Jag får uppleva det fantastiska och rogivande i att sitta under ett mangoträd och dricka min färskpressade mangojuice.

Livet i värmen är trots allt fint!

Victor III, Paraguay

En väldigt varm cykel!

En väldigt varm cykel!

En favoritplacering i hettans Paraguay.

En favoritplacering i hettans Paraguay.