Ris!

Har aldrig varit särskilt fascinerad eller förälskad i ris. Nu har vi inget val, här kretsar en väldigt stor del av livet kring just RIS.
Frukost, lunch, middag, sekt ris, kokt ris, ångat ris, soppa, dessert, snacks mm. Färgen vit är direkt översatt: ”färg ris”. När man ska äta säger man inte ”äta mat” man säger ”äta ris”.
Är dock förvånad över hur bra det går att käka ris tre ggr/dag och hur gott det är. Det finns så många sorter. Hittills har vi ätit, svart ris, rött ris, sticky rice (som är lite av ett signalement för norra Thailand) och ”vanligt” ris. När jag säger ”vanligt” så är det ju inte som i Sverige. Det är så mycket godare, vet inte varför. Men vi har skämtat om att dom skickar det dåliga riset utomlands.. Kanske?
Hemma är jag van vid att försöka variera det jag äter och skulle aldrig få för mig att käka tex potatis till frukost. Men här är det resten av det man äter som blir variationen. Olika ”bladgrytor”, kyckling tillagat på olika sätt (dock mest ben och senor..) och gris. Mycket grönsaker och mycket frukt! Ang grönsakerna så äter man väldigt sällan färska grönsaker det saknar jag med Sverige och att kunna äta ekologiska grönsaker och frukter. Blir lite mörkrädd när jag tänker på hur mycket skit vi käkar här, som någon sa: insekterna har i alla fall vett att hålla sig borta.. Någon annan berättade om bönder i bergen som aldrig skulle få för sig att käka sina egna grönsaker. Otäckt!
Åter till riset. Här har man skördat ris och köpt ris från andra den senaste månaden. Vi räknade lite på hur mycket som går åt på ett år och kom fram till ca två och ett halvt ton på House of Hope! Men när man ser hur mycket dessa små varelser äter blir det liiiite lättare att förstå i alla fall.
Är mycket fascinerad över denna gröda. Känns bra ändå att veta lite mer om ris. I våras innan jag visste att vi skulle hit. Funderade jag och mina kompisar över just ris. Hur funkar det? Var kommer det ifrån? Hur ser det ut? Hur skördar man? Nu vet jag. Känns kul!
När vi flyttade ut hit var risfälten alldeles gula och det var helt otroligt vackert. Kändes lite som i Sverige på sensommaren när alla fälten är gula. Nu är det inte lika vackert, men är glad att vi kom när vi kom så vi hann njuta av gula risfält.

Så fantastiskt är det inte med ris så tror dock inte att risätande i dessa mängder är en vana jag kommer ta med mig hem. Får se i Maj.

/Karin Thailand

WP_20141120_007

Ris färdigt att skördas.

WP_20141120_005

Torkar ris i solen. Huset till höger är flickornas och det till vänster är pojkarnas. Under dom bor jag och Lydia.

WP_20141120_028

Varje kväll samlar man ihop riset för att slippa få i dagg och varje morgon slätar man ut det igen. Detta gjorde vi i ca en vecka