Spontant är bra!

Barnen har lov under december månad likaså jag. Ett lov hemma i Sverige hade jag säkert förgyllt dagarna med att titta på serier och filmer, slösurftat på facebook, läst bloggar eller åkt iväg för att shoppa. Här, då jag är utan telefon, begränsad tillgång till internet, ingen TV, shopping är inget alternativ för då måste vi sätta oss i en 14-manna buss där de klämmer in +22 personer som får färdas en timma i svett och bensinlukt. Nej, i stället förgyller jag dagarna med att tvätta för hand, laga mat, pyssla, leka med barn, spela volleyboll, ta promenader, samtala, arbeta ute på fälten och läsa böcker.

När jag går och lägger mig vet jag inte vad morgondagen kommer innehålla endast de dagliga rutinerna bestående av en promenad, tid med Gud och frukost. Sen är det upp till mig att bestämma vad jag vill göra. Vill jag läsa, gör jag det. Vill jag testa på en ny maträtt, gör jag det. Undra vad Miriam gör idag, jag går och hälsar på henne. Tomaterna är slut, jag tar med mig Mapyu och går ner till marknaden för att handla. På vägen hem ser vi att det spelas volleyboll så vi hakar på där och spelar tills det blir mörkt. Går hem och gör scones, pratar ihop oss om dagens händelse och så är det återigen dags för kvällsbönen.

Ett liv utan TV, mobil och ständig uppkoppling på internet kanske låter tråkigt och rastlöst. Men det är en befrielse. Här, då tekniken inte har tagit upp människans tid umgås man i stället med varandra och gör saker tillsammans. Snart är det jul, vem kunde tänka sig att det går lika bra att fira jul utan gran, utan pepparkakor, utan julklappar. I stället blir det större fokus på det viktigast. Gud som sände sin son Jesus hit till världen ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv (Joh 3:16)” Varför inte dra ner på internetanvändnigen under jul eller stänga av mobilen? Umgås med familj, vänner och fokusera på varför vi firar jul. Jag lovar, det är lätt värt det!

/ Nina Zambia

Featured image

En dag med målning och mangoätning.

Featured image

En varm och svettig dag ute på fälten.

Featured image

En dag bestående av tvättning.