En inblick i livet i Thailand

Ibland smyger den på mig. Hemlängtan.
Men bara litegrann. Hinner knappt märka av den.
Men det är precis som att Gud i den stunden öppnar mina ögon för varför jag inte vill vara någon annanstans är här just nu.

Just då får vi frågan om vi vill hänga med och fiska. Klart vi vill! Grejen är bara att här fiskar man inte med spö eller nät utan med händerna. Men då är det de små fiskarna. Annars använder man spö.
Vi åkte iväg till vad jag skulle kalla ett dike, med ytterst lite vatten i.
Steg ett: ta sig ner i diket utan att dyka med huvudet före. Det var nämligen en brant betongvägg längs hela diket. Hittade tillslut ett bra ställe. Väl i, försök att inte sugas fast i leran…
Steg två: bygga små murar av sten och skräp så att man kan ösa undan vattnet. Sen var det bara att ösa. Vi andra som inte öser, kan börja försöka fånga! Det blir lättare och lättare ju mindre vatten det finns.
Steg tre: Catch! Lyckan som infinner sig när man har en liiiiten fisk i handen, trodde aldrig att det skulle vara så kul. Får bara försöka se till att den inte sprattlar ur händerna. Vi får in vanan och fångar riktigt mycket fisk.
Steg fyra: tvätta fisken och rensa ut gallblåsan. Det gjorde dock dom som redan har koll.
Steg fem: fritera och ät! Riktigt gott. Man äter hela fisken, allt ifrån huvudet till fenorna och ryggraden. Ännu godare blir det med en ”sås” som dom gör här, med lime, vitlök, chili (såklart), lite salt och socker. Mmmm, aroi maak som man säger på Thai.

IMG_7747

Fiskjakt

IMG_7779

Under alla små fiskar finns ett par stora med

WP_20141125_001

Friterade och färdiga att äta 🙂

/Karin Klint, Thailand