Hur många klänningar…?

Igår var vi på bröllop här! Vilken grej!

Kring lunchtid började vi göra oss iordning tillsammans med vår amerikanska vän. Det var verkligen längesen jag var så iordning-gjord inför ett bröllop! När jag tänker efter har jag nog faktiskt nästan aldrig nått sådana nivåer av iordninggörande förut… Men det var det som verkade vara brukligt så då försökte vi följa efter i det.

(Nämnas ska också att bruden var från Kambodja och brudgummen från USA, så det blir väl en lite mix av traditioner som jag beskriver.)

Vi hade fått veta att vi skulle vara på plats kl.14.30, och tuk tuken rullade in kanske kl.14.20, och vi gick in i lokalen som ännu var ganska glest befolkad. Jag skrattade lite för mig själv när det kl.15.15 till slut började riggas ljus och ljud, men det var väldigt skönt med en så avslappnad approach till allt! Gästerna fortsatte att droppa in till strax efter halv fyra, och någon gång därefter meddelades det framifrån lokalen att snart var det dags att börja.

Två små brudnäbbar började följet, och de strödde ut rosenblad och jasmineblommor på vägen framför sig. Sen följde de tre tärnorna, och till sist bruden som leddes in. Om jag inte minns fel så satt brudgummen och de tre marskalkerna redan på plats där framme. Ceremonin varade ca 1 timme och innefattade lite sånger, vigseltal och också bröllopslöftena. När de gick ut fick gästerna kasta jasmineblommor och rosenblad på dem.

Efteråt var det dags för festen i en intilliggande lokal. En del bröllopsfester här hålls i tält som slås upp längs vägen, men till vissa hyr man en lokal eller restaurang. Dock verkar man använda sig av klädda stolar oavsett, just här så var det i ett ljusgult tyg, och med stora rosetter bak på ryggstödet.

Mat placerades mitt på bordet i tre olika omgångar, och sen dessert. Efter det var det dags för en ceremoni där bruden och brudgummen promenerade in och vi kastade mera rosenblad och jasminblommor. Därefter ”matade” paret sina respektive föräldrapar och varandra med frukt (från det fantastiskt dignande fruktbordet man hade istället för bröllopstårta). Sen var det dags att dansa! Den traditionella dansen är inte helt enkel för oss som inte är helt vana (åtminstone inte att försöka göra det vackert 🙂 ) Vi försökte öva lite i tuk tuken på väg dit men väl på festen överlät vi till våra vänner att visa hur det skulle gå till 🙂 Man använder sig mycket av händerna, och gör snurrande rörelser som om man plockar blommor i luften. Svårt att helt förklara i text 🙂

Runt kl.20 lämnade vi festen, efter att ha lämnat våra bröllopspresenter (man ger pengar i ett kuvert som man fått tillsammans med inbjudningskortet) Vi sa också hejdå till brudparet, som vid det laget var inne på sitt femte (!) klädombyte! Alla brudens 5 klänningar hade varit mycket vackra, här är det vanligt med mycket spets,pärlor, glitter, broderier och stora rosetter. Men tänk att behöva välja ut så många klänningar till sitt bröllop! Och en annan ICC-kollega berättade att fem inte är särskilt många, ibland kan det förekomma det dubbla, fast då kanske under loppet av 1,5-2 dagar. Många klänningar blir det 🙂

/Sara Fredh

Kambodja

image3

Sara utanför bröllopslokalen

image2

Här hölls ceremonin. Och ni fick visst med lite av mitt finger också, haha, klassiker

image

Underbara rosenblad och jasmineblommor som kastades på brudparet. (men bara lite i taget, såklart)

image (1)

Ett exempel på en av de många klänningar som sågs på festen.