Jul, nyår och första doppet på året.

Det finns två saker jag har börjat uppskatta riktigt mycket just nu när det är sommar här i Paraguay: vind och vatten! Vinden utomhus tenderar att vara varm men sitter man i skugga eller i en lite mer öppen miljö så kommer det ibland svala friska vindar – åh så man njuter då! Eller de gånger jag har med mina vänner åkt bort till en pool, en liten flod eller ett vattenfall så har det varit så skönt att bara slänga av sig kläderna och kasta sig i vattnet. Att bara få simma runt med badbyxorna på (simmar ju inte näck heller 😉 ) och känna hur man bara kan glida med det lagom ljumma vattnets strömmar tills man måste ta sig uppåt igen för att man glidit för långt – det har blivit ett nytt lyckorus för mig.

Nu efter jul och nyår kan jag med säkerhet säga att man firar dessa tillfällen nästan på samma vis som i Sverige. Här skjuts det dock väldigt mycket raketer vid båda tillfällena och jag tyckte lite extra synd om mina fyra fyrbenta vänner när de var ensamma hemma. Man spenderar helst högtiderna med familjen och tillsammans äter man gott grillat kött med den paraguayanska klassikern ”Sopa Paraguaya” (vilket är en slags brödkaka gjort på majs och lite annat gott). En grej som de har för vana att göra här, som en del vågade typer i Sverige också tar sig an att göra, är att ta med sig familjen dagen efter högtiden och hitta ett bra ställe att bada på. Det finns en del floder och en del vattenfall som är helt underbara att ta sig till och spendera en tid i.

Dagen innan min käre hermano Victor åkte hem till Sverige, den förste januari, hade Angelina, Hugo och Violetta en överraskning för oss. De började med att ta med sig tårta till Victor, då han nu efter den 4de januari är ett år äldre än förut, men jag fick lyckan att smaka en bit jag med. Sedan tog de med oss bort till ett ställe som heter ”Ita Kua” där det finns en flod att bada i. Eftersom detta var dagen efter nyår så var det lätt sagt packat med folk! Men vi krympte vårt personliga utrymme och förblev lekande i flodens strömmande vatten i säkert två timmar. För mig var det en lite lustig syn att se alla olika sorters människor på ett och samma ställe. En del simmande, en del flytande men de flesta låg där bara i ankelhögt vatten och svalkade sig med vännerna omkring sig. Trots att jag inte pratade med någon främmande kände jag ändå en gemenskap med alla dessa människor som njöt av detta naturen har att erbjuda en varm människa – svalt och levande vatten.

Jag är uppriktigt tacksam för att jag har möjlighet att vara där jag är och njuta av vatten på en ny nivå. Men jag ber för och tänker även på alla de människor som inte har möjlighet till detta med sina familjer. Jag ber även för alla de barn som far illa under dessa högtider, för som på många andra ställen är alkoholen här ett problem som blir värre vid festliga tillfällen.

Adam, Paraguay

Jag och Hugo med det ca 70 meter höga vattenfallet Salto Cristal  i bakgrunden på juldagen.

Jag och Hugo med det ca 70 meter höga vattenfallet Salto Cristal i bakgrunden på juldagen.

Det var en hel del människor som övertog floden med oss...

Det var en hel del människor som övertog floden i Ita Kua med oss dagen efter nyår…