Det är mycket man tar för givet!

Nu har vi inte haft rinnande vatten i kranen på nio dagar.  Även fast vi har en vattentank precis utanför vårt hus tar det på krafterna att springa ut stup i kvarten och fylla hinkarna. Vilket blaskande det blir. Jag pustar och stånkar efter nio dagar så tänker man på hur många människor som har det så här dagligen. Som dessutom måste gå flera kilometer för att komma till rent vatten.

Ha gratis skolgång är också något jag tar för givet. Att det är ett måste att gå i skolan är inget man jublar för precis. Snarare tvärtom. Vilken möjlighet vi har i Sverige att få studera vidare efter grundskolan och ta lån om det behövs. Här kämpar föräldrarna för att få barnen att gå i skolan. Frågar man någon som har gått ut grundskolan om de ska fortsätta studera på universitet blir svaret ofta, jag kan inte för jag har inte råd. Unga vuxna som inte ser ljust på sin framtid för att de inte kan betala sin utbildning.

Det är givet för mig att det finns mat på bordet och sällan går jag med hungrig mage. Vill jag unna mig något extra kan jag göra det. Människorna här får jobba hårt ute på fälten för att få ihop mat så det klarar sig under hela året. Man äter allt som går att äta, löv och insekter. Det är sällan man äter något annat än den typiska basfödan inshima.

Att ha rinnande vatten i kranen, gå i skolan och ha mat på bordet har alltid varit en självklarhet för mig. Det bara är så och jag tänker inte på att det finns en annan verklighet för många.  En verklighet som de sällan klagar över. Nu vill jag bli mer tacksam över det jag har och inte ta allt för givet.

Featured image

Det här är vardagen för många. Alla barnen går tillsammans får att hämta vatten.

Featured image

Vingarna på dessa insekter tars bort så steker man kroppen och äter till inshima.

/Nina Zambia