Ord är för futtiga

Nu har jag färdats de 11 timmarna från Nelspruit till Margate med Sydafrikas variant av långfärds buss.

2015/02/img_5991-0.jpgJag har landat i volontärhuset på Give a Child a Family (GCF), där det utöver mig bor sex andra volontärer. Alla är vi svenskar så här tar man, till skillnad från i andra Sydafrikanska hus, av sig skorna när man går in. Här har ni gänget!

2015/02/img_6004-0.jpgJag har börjat min orientering och fått en första glimt av GCFs fantastiska vision, organisation och personal. Det är imponerande och inspirerande att hör hur visionen tagit form och växt fram. Visionen är Give a Child a Family thats were they belong och organisationen började med ett par som öppnade sin dörr för barn och kvinnor i nöd och har nu växt till en organisation som nu har förfrågningar från flera regeringar runt om i Afrika som vill ha del av deras expertis.

Helgen har varit innehållsrik med strand besök, grillkväll eller braj (vet inte om det stavas så men det är så det låter när folk säger det) som det heter här, gudstjänst och vandring över en hängbro.

På gudstjänsten greps jag av äktheten och friheten i församlingens sätt att sjunga, dansa, be och ära Gud. Det kändes befriande och nytt, rent av radikalt på något sätt. Det blir så lät att gudstjänsterna blir ett program, men det här kändes som genuin lovprisning. De kallar gudstjänsterna för Sunday Celebration och det var exakt vad det var. Predikan handlade om Jesus förvandlande kärlek och fick mig att önska att jag skulle kunna sätta ord på den och förklara den för alla jag känner. Men jag tror inte att ord räcker till. Kanske är det just det Jesus ville säga till mig att ord är för futtiga för hans kärlek. Bara genom att leva i och leva ut den kan kärleken beskrivas och det är en utmaning.

Imorgon ska jag fortsätta med orientering och få träffa barnen som bor här i GCFs safe house, vilket jag ser fram emot. Hittills har jag inte träffat barnen men de här små huliganerna försökte sno vår klädnypor.

2015/02/img_6002-0.jpgOrd du behöver veta hur man översätter till Sydafrikans engelska är kvitto som kallas slip och trafikljus som kallas robot.

Guds Frid!
Sofie Rundström
Margate, Sydafrika