Sugar and Spice

Att åka med StepOut till en huvudstad istället för till landsbygden har fört med sig en del skillnader. Jag hade verkligen inte förväntat mig att kunna gå till caféer när jag föreställde mig min resa! Jag hade nog mer tänkt mig sånt som flera andra räknar upp – bära vatten och jobba på majsfält 🙂 Men oberoende av vilken slags tillvaro/vardag man befinner sig i så kan man få med sig bra saker, intryck och lärdomar.

Ett café som jag tycker mycket om här i stan är ”Sugar and Spice.” Det drivs av en organisation som heter ”Daughters of Cambodia”, som jobbar med offer för trafficking och sex-exploatering. Utsatta tjejer kan söka upp organisationen och få hjälp att läka sina erfarenheter, få utbildning och anställning på exv. ett av cafeerna som drivs. Det finns flera ställen här i Phnom Penh som bedrivs på samma sätt, av andra organisationer. Bland mina favoriter finns ytterligare ett café/restaurang, en frisersalong och en liten pärla (också ett café) som säljer de allra vackraste små cupcakes man kan tänka sig. Jag blir glad och uppmuntrad av tanken. Det finns mycket hopplöshet, av olika sort, men ibland verkar det också kunna finnas vägar ut. Även ICC jobbar ju på olika sätt praktiskt med att sprida vägar till hopp, exv genom att göra röster hörda från grupper som inte så många andra ser eller hör. Jag tycker att hoppet får oförtjänt lite uppmärksamhet här i världen, jämfört med hur många människor det finns som förmodligen lever mest bara på det.

Hur hanterar man hopplöshet? Hur kan man ge hopp? (På majsfältet eller någon annanstans.) Snubblade igår over den lilla sagan om en pojke på en stand täckt av sjöstjärnor som flutit iland. Han var fullt upptagen med att slänga tillbaka en efter en i vattnet. En man gick förbi, och påpekade att det finns ju alldeles för många sjöstjärnor, du kan inte hjälpa alla. Då plockade pojken upp ytterligare en sjöstjärna och sa ”jo, men det gör skillnad för den här.”

Klyschigt? Kanske. Jag gillar klyschor. Tror att de har nåt att säga.

Sara Fredh

Kambodja

IMG_0918

”Heal”. Små fina budskap på deras möbler och textilier.

IMG_0917

Vackra saker. Här kan man stödja ett viktigt arbete mot trafficking.