Mitt jättestora fält

DSC_0194

Vårt fält och grannens fält

Folk här i Zambia äter ganska mycket majs. Deras sparmål är ichima och det är gjort av majs. I november eller december börjar folk att gräva upp jord för att plantera majs, bönor och andra grejer.

En dag så var jag hos en barnmorska som jag har lärt känna när jag jobbade på förlossningsavdelningen. Jag frågade om jag kunde hänga med till hennes fält så att jag får uppleva ”afrikan life” också för att hjälpa henne. När jag var där så presenterade hon mig för henne familj och jag träffade henne dotter som var nästa lika gammal som jag. Jag hjälper henne med hennes fält, efter att vi var klara så pratade vi lite om livet här i Zambia. Vi pratade om hur tufft det är att bo i Zambia, folk måste jobba hårt för att försörja sig, och så kommer vi in på mat och så sa jag att jag tycker mycket om majs. När hon fick redan på det så gav hon mig fyra torkade majs som var jätte hård.

DSC_0196

Mitt fält och Ninas fält bakom vårt hus

Jag tänkte om jag lägger den här majsen i vatten så blir de mjuka så kan jag göra någoting av det. Efter några dagar så var den lite mjuk och jag tänkte göra majsgröt av det men jag har aldrig kommit så långt.

DSC_0201

Varje gång när Nina och Hanna gick in i köket så ser dem majsen i bunken och brukade frågar vad jag ska göra med det? jag svarade; jag ska göra gröt utav den. Dagarna gick och jag har inte hunnit göra gröt utav den.  Vattnet som är i bunken torkade ut och små plantor kom fram och jag vet inte vad jag ska göra med majsen. Nu är det försent för att göra gröt för majsen håller på att växa. Jag bestämde att plantera den här majsen bakom vår trädgård och Nina hjälpte till. Nina och jag brukade hjälpa till med att ta bort ogräset. Nu har majsen växt jättelångt och färska majs börjar komma fram men problemet är att vi kommer åka hem innan den är färdig.

Och så har vi Hanna som också har ett fält bredvid huset, på sitt fält planterade hon jordnötter och majs. Jordnötter, kommer vi kanske hinna äta men inte majsen.

DSC_0700

Hanna och hennes fält

// Mapyu Zambia