Utflykt!

I förrgår var jag på utflykt tillsammans med en av mina engelskelever, Veasna (som jobbar på ICCs ekonomiavdelning), och några till ur hennes familj/släkt. Vi var totalt 7 vuxna och 4 barn (5,6 och 7 år gamla, och den yngsta gissar jag var kanske 3), fantastiskt roligt! Målet för resan var Kirirom National Park, där det skulle finnas vattenfall att bada i. Familjen plockade upp mig strax före halv nio i en minibuss där alla trängt ihop sig. Jag fick höra att även Veasnas pappa, som är över sjuttio år, hade velat följa med, men att det tyvärr inte gick eftersom han inte fick plats i bussen 😦 Veasnas svåger satt bland maten i bagaget 🙂 Barnen satt, ja, lite här och var.

Efter nån timme stannade vi och åt frukost. För kambodjanerna är det ofta en soppa med nudlar, kött och lite grönsaker. Jag brukar dock hålla mig till ris och fläsk, det är så svårt att få i sig alltihopa, ännu värre om man vill använda pinnar, det blir mest nåt slags slafsande och skvättande 🙂 Ris är lättare!

Sen körde vi vidare, och efter totalt ett par timmar var vi framme. Genast tog vi plats i en liten hydda/koja (det finns oftast många sådana på såna här ställen, man lånar eller hyr en per familj när man är iväg på utflykt) och åt lunch! Frukosten hade inte hunnit sjunka ner särskilt långt än, men jag tog för mig. ”Please, sister, try this, I made it”, sa Veasnas syster och pekade på en kycklinggryta med tomat och morötter. Gott gott 🙂

Jag promenerade runt lite i de vackra omgivningarna efter lunchen, glad att vara på söndagsutflykt. Familjen är buddhister (och i Kambodja är det ofta också med influenser även av äldre traditionella sedvänjor, exv offer till andar), och det var intressant att få se ännu lite närmre hur de utövar sin tro. Längs med vägen stannade de och offrade rökelse och pengar till anden som sägs råda över vägen från den platsen och ända ner till kusten. Innan vi åt lunch satte man ut en tallrik mat i skogen, till andarna.

Efter lunch åkte vi vidare till vattnet. Veasna hade varit där för 10 år sen, och då hade det varit ett stort vattenfall där. Nu var hon besviken för att det hade byggts massa små hyddor överallt och vattenfallet fanns inte kvar som hon mindes det. Men jag tyckte det var vackert! Vi tog plats i en hydda och barnen ville bada! Veasnas kusin hade handlat lite olika traditionella snacks som jag smakade: nåt slags chips av hela små miniräkor, friterade risbollar sötade med kokos och banan och stekt sött ris med bananfyllning, inlindat i bananblad. 🙂

På väg hem i bilen somnade alla utom chauffören. De lämnade av mig hemma, och jag var väldigt glad över att ha fått spendera dagen med dem!

Sara Fredh

Kambodja

image(1)

Hela gänget (utom Veasna som tog bilden)

image(2)

Veasna och hennes systerdotter

image(3)

Glada barn.

image(4)

Ett lite läskigt, men gott, ”räkchips” med hela miniräkor