Nyårsfirande på International Cooperation Cambodia

En efter en får de en ögonbindel, snurras runt några varv och får sen en lång bambukäpp i händerna. En i taget kliver de fram under högljudda tillrop, deras lagmedlemmar vill hjälpa dem rätt. Det är trots allt godis och en lagseger på spel. De har tre försök på sig att med bambukäppen slå sönder en kruka med godis, upphängd ett par tre meter upp i luften, från en utskjutande del av taket. Tre av fyra lyckas med uppdraget och ett regn av baby powder (bäbispuder?) och godis i papper regnar ner över uppfarten till kontoret.

Nyårsfirande 1

Nyårsfirande 2

Innan lekarna börjar äter vi lunch tillsammans. Vi sitter tillsammans på mattor på golvet i entrén. Framdukat står olika sorters nudlar, kambodjansk fisksås, örter, kött, vårrullar. Med som gäster är två av dem som var med och startade organisationens föregångare i början på 90-talet och två uppsatsskrivande svenskor på besök. Stämningen är uppsluppen och alla verkar se fram emot en avslappnad eftermiddag.

Vi firar lite tidigt, innan det kambodjanska nyåret faktiskt har börjat. Under helgdagarna (14 – 16 april) passar många på att besöka släkt och vänner och lämnar Phnom Penh. Kvar blir en ”spökstad” som en kollega sa, mycket lugnare än vanligt. Själv har jag generöst blivit erbjuden att följa med en familj ut till en av provinserna och ser fram emot att få se en till liten bit av landet innan jag åker hem till Sverige.

Senare på eftermiddagen följer fler lekar och energinivån är hög. Ett av mina bestående intryck av att att vara på ICC som StepOut-praktikant är den positiva stämningen bland kollegorna, och hur lätt de ställer om till lekfullhet och skratt. Dem kommer jag att sakna när jag väl är hemma.

En annan lek gick ut på att låta två personer gömma sig bakom ett skynke. Den som först hann säga den andra personens namn när skynket drogs ner vann.

En annan lek gick ut på att låta två personer gömma sig bakom ett skynke. Den som först hann säga den andra personens namn när skynket drogs ner vann.

Nyårsfirande 4

/Sara Lindé, Kambodja