Första inlägget, första mötet med Bangladesh

En dryg vecka har passerat sedan vi kom till Dhaka, den mycket folktäta och trafiktäta huvudstaden i Bangladesh. Jet-lagen har vi lämnat bakom oss då vi började resan med några introduktionsdagar i Thailand på EFK:s Asienkontor i Chiang Mai. Hursomhelst så är nu Eric och jag mitt i processen att landa i Bangladesh. En process som troligtvis kommer ta en månad eller två inser vi. World Concern Bangladesh (WCB), den NGO (non governmental organization) vi ska vara hos har tagit emot oss med öppna armar minst sagt. När vi går in i ett rum drar de igång AC:n på max, vi har fått ett eget ”kontor” och blir där uppvaktade av olika medarbetare som vill se hur det är med oss och försäkra sig om att det ständigt finns te tillgängligt. De är också mycket måna om vår säkerhet, vi har ännu inte varit fått promenera själva den knappt 500m långa sträckan mellan vårt guest house och kontoret, utan blivit körda i bil med AC mitt i den tätaste morgontrafiken. Första dagarna försökte vi försäkra dem om att vi absolut kan gå och om inte själva så med någon som sällskap, vi har dock fått försöka acceptera att även om vi är på en organisation som arbetar med de fattigaste och mest utsatta människorna i ett av världens fattigare länder så kommer nog vår säkerhet och komfort vara i topp på prioritetsordningen medan vi är här.

Första veckan har ägnats åt ganska intensiva bangla-studier. Vi inser att vi behöver lära oss en del bangla för att kunna ta oss runt på egen hand, blev faktiskt ganska förvånade att så få pratar engelska även inne i Dhaka. Utöver språkstudierna har vi börjat introduceras till de olika projekt som World Concern driver och stöttar. Vi har dels fått information från de olika projektledarna inne på kontoret och varit ute och besökt några av projekten som drivs inne i Dhaka. Allt vad World Concern gör ryms inte här, men en liten glimt från två av projekten vi besökt kan jag ge er.

IMG_0737

Den här kvinnan har genom ett mikrolån från WCB kunnat utvidga sitt skrädderi och därmed fått en hållbarare inkomst. WCB ger årligen lån på vanligtvis runt 1500 SEK till ca 11 000 kvinnor i Dhaka. Utöver skrädderi är det flera som utvecklat småskalig försäljning av olika slag till något större butiker som genererar en större och stabilare inkomst.

IMG_0716

Till höger ser ni en mamma med sitt barn som väntar på att få vaccinering på WCB:s mödra- och barnhälsovårdscentral. Där erbjuds förutom vaccin även annan hälsovård, preventivmedel, hälsoinformation och samtal kring familjeplanering då befolkningstillväxt är ett stort problem i Bangladesh. Patienterna betalar lite för vården men priset är baserat på inkomst.

/ Rebecka i Dhaka, Banglades