Solsemester? Nej, det finns mer än det i Thailand!

3 veckor in i ett grönskande land i en vacker stad där jag ihärdigt försöker att lära mig deras språk och kultur. Jag är här med 2 härliga grabbar: Philip och Markus, som jag kommer spendera mycket tid med.(Hela 8 månader!) Jag håller nog fortfarande på att landa i allt detta som för mig är väldigt nytt. Engelska är inte jätte gångbart här i Thailand utan just nu är det stapplande Thailändska och kroppsspråk som gäller. Så vardagen går nu mycket ut på att lära sig språket och komma in i de projekten vi ska vara i genom att läsa på om dem. Interact (EFK) har sitt Asienkontor här i Chiang Mai så det är en väldigt trygghet att ha dom här och roligt att kunna föra mer avancerade konversationer än Hej, hur mår du?(Ungefär på den nivån thailändskan är nu haha) Så på dagarna är vi mycket där och får en större inblick i hur det på olika sätt går att kämpa för en rättvisare värld. (Även mycket skämt och skratt)

Vi bor bra i en lägenhet med 2 sovrum och ett vardagsrum där vi varje dag åker ifrån i små röda bussar som kallas ”songthaew”. Bälten är inte något som direkt finns tillgängligt men det vänjer man sig snabbt vid. Det är en helt annan matkultur här, de flesta äter ute eftersom det kostar ungefär som att laga själv. De äter ris till alla måltider(frukost inkluderad) men ibland nudlar. Maten här i Thailand är helt underbar och ibland väldigt starkt. Men det börjar jag vänja mig vid och nu blir maten nästan tråkig när den inte är stark så det händer något. En måltid kan kosta mellan 30-50 bath, alltså runt 10kr. Thailändare är otroligt givmilda och ser mer till gruppens bästa mer än sitt eget vilket är något jag försöker lära mig och ta efter!

Snart kommer vi börja arbeta hos ”Thai Lahu Foundation” (TLF) som är en partnerorganisation till Interact och som arbetar med bergsfolket ”Lahu” i närområdena här med olika projekt, bland annat i by utveckling och att lära dem deras rättigheter. Det jag kommer göra är inte helt klart än, men antingen på deras kontor eller på ett skolhem.

IMG_5310IMG_5057Vi fick möjligheten att besöka en Lahu-by som TLF stödjer och se hur de lever där. TLF hjälper dem bland annat med elektricitet i form av vattenkraft och lite solceller. De bor i en dal bland höga berg och många vackra risfält. Bland de vackraste jag fått se i mitt liv, kan förstå att de vill bo där trots att det ligger avskiljt.

Till byn åkte vi på ett flak över höga berg och djupa dalar på vägar med hål lite överallt. En rolig upplevelse jag sent kommer glömma! På bilden är Jag(Axel) + Philip, foto: Markus.

Detta var allt för mig den för den här gången. Gud är god! Amen.

/Axel Chiang Mai, Thailand