Livet som Tarzan

Att få resa utomlands såhär är verkligen ett stort privilegium. Jag har de senaste veckorna fått möjligheten att vara lägerledare för ungdomar ifrån olika bergsbyar, vandra ut i djungeln i 3 dygn med några från TLF (organisationen jag jobbar i) och vänner från bergsbyarna TLF jobbar med. Har även fått besöka ännu fler byar, fått leva med dom och känna deras enorma gästfrihet. Får äran att lära känna de på kontoret ännu mer nu och det är härligt att se dom våga ta för sig mer i att prata mer engelska med oss.

2 månader har nu redan gått, var tar all tid vägen? Vi har bara idag. Vill uppmuntra varje läsare att se vad du kan göra för en annan människa. Ta vara på var dag, även om det är en regnig höstdag! I Thailand bildas också en vardag och min består mycket av att lära ut engelska till underbara vänner på kontoret som gör deras bästa för att förstå ett så komplext språk som engelska faktiskt är. Jag får möjligheten att testa på en massa olika maträtter som de på kontoret lagar. De är även snälla och hjälper mig med thailändskan så det blir ett skönt utbyte av språkkunskaper! Eftermiddagarna/kvällarna är vi ofta trötta och tar det lugnt på olika sätt hemma i vårt hus.

Något som jag kommer bära med mig är ungdomslägret jag fick vara med på. Där fick jag möta unga människor ifrån olika byar med stor livsglädje! Vi fick många upplevelser tillsammans och känslan blev som efter många läger en tomhetskänsla. Men kort efter väntade nya äventyr ut i djungeln där vi fick vandra över berg och dalar i stekande hetta.  Vi gick till en flod med bambu- och bananträd runt om så vi kunde bygga oss ett vindskydd där vi sov gott på nätterna. På dagarna levde vi av det naturen har att erbjuda.(Vilket var väldigt mycket!) Vi jagade ekorrar, fiskade och plockade växter som gick att äta. Här snackar vi närproducerad och god mat! Jag har dock fått känna på konsekvenserna av mindre bra hygien som uttryckte sig i magsjuka, men det är bättre nu!

Thailändskan går framåt, våran underbara lärare Kruu Lá är en stor anledning varför. Ett mål är att när jag återvänder till Sverige så vill jag kunna föra samtal med eventuella Thailändare hemma i Restauranger eller annat. Men det återstår att se! Ett närmare mål är att kunna prata mer med Thailändarna i det språk de är bekväma i. Försöker lära mig deras svåra alfabet som består av 44 konsonanter, 28 vokaler och 4 toner! Än så länge är det mycket kvar att lära.

Något som är helt fantastiskt är hur alla tar hand om oss så mycket. Våran kära ”extra mamma” Kassai som nu är vår granne säger att vi alltid är välkomna in till henne och får steka ägg och ta av hennes ris även om hon inte är där. Så fungerar Thailändarna, de bokar inte alltid tid för att äta middag utan det är bara att komma så tar man det som finns. Pengar känns inte lika viktigt här, det är relationerna som är det. Snålhet verkar inte finnas i deras vokabulär.

IMG_6113

Efter regnperioden är allt fortfarande väldigt grönt och vackert!

IMG_6178

Nu är vi äntligen på väg ner efter att ha klättrat upp för ett högt berg. Nere är risfält som det finns gott om i norra Thailand och ett lite öde hus där en familj bor. 

IMG_6467

Vi var på besök i en massa byar. Dessa två var snälla att ta rollen som min Thailärare! Barn är väldigt bra lärare!

Gud är stor och alltid med oss, Amen!

/Axel, Chiang Mai Thailand