Handla är väl inte så krångligt?

Jag har inte reflekterat så mycket kring ämnet att handla mat förut…Mat behöver alla. Att handla mat,behöver de flesta människor göra, likaså vi här nere i Moçambique. När vi först kom hit till Vilankulo fick vi veta, att man inte handlar ensamma på marknaden eftersom vi är vita. Vita människor förknippas väldigt ofta med mycket pengar.

Vi har blivit guidade på hur man handlar här. Rafael och Rosa, tillsammans med deras två barn som vi delar missionshuset med, har fungerat som våra guider många gånger.

IMG_0537

Här hjälper Rafael oss att kolla upp priserna på marknaden

Hemma i Sverige är det väldigt smidigt att handla. Jag är en ”Ica Maxare” eftersom det är enkelt.Där hittar man det mesta på samma ställe. Men här i Vilankulo fungerar det såhär: Ska man köpa mjöl får man gå till ”Estrella butiken”; mjölk finns att köpa på ”Turismo”; grönsaker och dylikt, får man gå in på marknaden.

Det finns en Supermarket med markerade priser. Men att handla där är väldigt dyrt. För att ge ett exempel: Ett smörpaket i ”bregott mellan” storleken kostar 56 kronor! Vi går in på marknaden en stund, så får ge en känsla om hur det är där. På marknaden finns det såklart allt möjligt så som, kläder, skor, höns, krabbor, väskor och ja, allt möjligt!

DSCN9970

Jag och Alexandra kollar runt på marknaden i Vilankulo

Här är det otroligt varmt och svetten rinner ner längs ryggen. Det luktar unken fisk och ibland kommer en urindoft svepande förbi. Det är fullt med flugor. Det är trånga passager mellan alla stånd som trängs under pressenningstaken och de ihopsnickrade borden. Många skriker ”MULUNGO!!” (det betyder ”vit”) efter oss vart vi än går, för att få vår uppmärksamhet.

DSCN0023

Jag kollar upp kokosnötterna som för övrigt är min absoluta favorit här. En kokosnöt kostar 1,50

Priserna är alltid ett litet äventyr i sig. Man vet aldrig vad som ska bjudas på idag, kanske dubbla priser eller trippla? I början blev vi lurade för att vi försökte oss på, att gå och handla som vi Svenskar gärna gör, utan att be om hjälp…

Nu är det lite annorlunda när vi har bott här ett tag. Senast idag har vi varit på ”Estrella butiken”. Precis utanför kom en yngre man med en skottkärra full med fantastiskt fina äpplen. Vi bestämde oss för att köpa 5 stycken. Vi visste att 10 stycken skulle kosta 100 Metical, vilket är ungefär 20 kronor.

DSCN0002

Ibland när vi behöver handla på Supermarket så åker vi en Chopella. Det kostar 10kr att åka ca 2km. Förarna sover ofta i sina små mopeder när det inte är rusning

 När vi hade plockat fram 100 Metical för att sedan vänta på att få tillbaka vår växel, hör vi mannen som står i kassan säga inifrån butiken något i stil med, ”Elas entendem.”, som betyder, ”De förstår.” Den unge mannen ser besviken ut när han hörde mannen inifrån kassan. Han lämnar tillbaka växeln och vi säger, ”Obrigada.” som betyder, ”tack.” Vi går därifrån och känner oss som om vi har fått vår revansch och vunnit en storslagen seger!

Marian, Moçambique