Vilken fest!!

Jag är ordentligt mätt efter förskolan CICA´s stora examen! Vilken brakfest det blev! Vi har haft några dagar då vi hjälpt till att förbereda detta. Lärare, föräldrar och lokala ledare var inbjudna. Barnens föräldrar och lärarna på CICA har bidragit till all mat och dryck och kyrkans medlemmar har hjälpt till för att detta skulle kunna gå runt rent praktiskt. Kyrkan dekorerades, mat och tårta bakades i timmar! Vi hjälpte till med att förbereda kycklingarna i princip från liv- död och ner i grytan. Vi sydde även endel av barnens hattar och dräkter.

Dagen började tidigt för oss alla. Endel började dekorera kyrkan 05.00 men vi började dagen 06.30 med att färdigställa det sista av barnens dräkter.

DSCN0313

Kyrkan är fint dekorerad med gamla skolpapper och blomkvistar

DSCN0212

Här Klipper vi ut kartongbitar för att göra barnens examenshattar

Vi åkte mot skolan och där väntade några förväntansfulla examensbarn! Barnen fick tåga in och göra entré med pompa och ståt till sång och dans. Det var ett väldigt långt program med mycket inslag av tal, sång och dans. Barnen fick sitta stilla uppe på scenen i två timmar! Ni kan ju gissa hur mycket spring i benen de hade efteråt!

DSCN0377
Shina och Euridse väntar spänt på att få gå in i kyrksalen och upp på scenen.
DSCN0452

Här tar Marjolena 6år emot sitt examensbevis av rektorn Alberto. Mamma Erjolena står stolt bakom och tittar på.

Efter programmet dukades det upp en buffé med olika traditionella rätter så som bönor och ris,kyckling,Samosa (en slags friterat tre-kantigt bröd med olika fyllningar i) och två goda sallader! Alla åt och drack med glatt humör!

DSCN0565

Massor av god mat serverades till alla barn och gäster

DSCN0576

En riktigt festtårta hade ett av barnens föräldrar tagit med!

Efterrätten var en speciell syn… De gör ungefär, så som man oftast gör under ett bröllop när det är dags för brudparet att skära tårtan. De skär tårtan och matar varann. Alla sjunger i kör och i olika stämmor, ungefär ”nu är det dags att skära tårtan” tills hela proceduren är klar.

DSCN0591

Här står Shina och Skyne och inviger tårtan!

Detta var verkligen roligt att vara med att fira, eftersom vi varit med på förskolan och lärt känna barnen och varit med i förberedelserna. Härligt att veta att EFK´s arbete här ger utdelning. Barnen har blivit utrustade för att klara grundskolan utan att halka efter pga barnen här talar ett stamspråk som heter ”Chitzwa” som inte talas i de statliga skolorna. Här har de fått med sig språket Portugisiska och grundläggande skolrutiner för att lyckas väl i framtiden! klockan 18.00 är vi trötta men glada och promenerar hemåt efter en härlig fest!

/Marian, Mocambique