Händer Som Talar

Vi har nu lämnat vårt kära Vilankulo för att börja ett nytt äventyr i huvudstaden Maputo i Moçambique. Vi dök rakt in i förberedelserna inför skolan ”Maos Que Falam” ska öppna.

”Maos Que Falam” är ett projekt som EFK stöder som ger arbetstillfällen och utbildning främst till döva och hörselskadade. Tanken är att det ska bli en skola som integrerar hörande och hörselskadade. De börjar med en förskoleklass och sedan även med en grundskola. Vi har fått följa med vår handledare Marta till Congolote där skolan ska öppna i Februari.

DSCN0837

Skylten är på väg upp på väggen

I Congolote har vi målat oss både gula och blå av all färg vi förgyllt klassrummen med! Det är väldigt roligt att göra något praktiskt med händerna vilket jag trivs väldigt bra med och tycker är roligt.

DSCN0809

Här målar vi ett av klassrummen i Congolote . Marta vår handledare kollar om jag håller måttet som målare… Det gjorde jag tack å lov!

Vi har besökt tjejerna i deras snart f.d. arbetsplas på ”Maos Que Falam”. Där arbetar de med sömnad av olika slag bl.a. sys det necessärer, väskor och diverse beställningar som de får in. Det är ett spännande och intressant projekt eftersom jag själv gillar att sy och att jag även kan teckenspråk!, fast bara på Svenska… Alfabetet skiljer sig dock inte särskilt mycket, jag hoppas på att bli ännu bättre på Portugisiskan så jag kan snappa upp teckenspråket snabbt!

DSCN0846

En gruppbild på oss alla som hjälpte till att måla och fixa till skolan

DSCN0876

Augustino och Nhco poserar glatt efter en hel dags måleri

De är så härliga och glada att man vill lära sig och att man engagerar sig i det de gör. Här om dagen fick vi bli undervisade i hur man gör en Necessär som de säljer mycket av på ”Maos Que Falam”. Jag kan avslöja att det tog väldigt lång tid för oss att göra en eftersom varken jag eller Alexandra har gjort någon necessär sedan grundskolan! Men roligt var det!

IMG_2359

Maria som jobbar på ”Maos Que Falam” undervisar Alexandra hur man gör en Necessär

Jag är otroligt tacksam för varje dag som jag får spendera här i Moçambique. Allt är verkligen så olikt Sverige och jag känner nästan att jag skulle vilja stanna här längre för att få med mig så mycket erfarenheter som möjligt!

Marian/ Maputo,Moçambique