Många Möten

December har varit en ganska annorlunda månad för oss här i Swaziland. Det är fortfarande varmt och torrt (några dagar har vi till och med haft temperaturer över 40 grader – i skuggan!). Men eftersom barnen på förskolorna har sommarlov till och med den 26 januari så såg vårt veckoschema ut att eka ganska tomt till en början.

Men när det såg som mest händelselöst ut för oss så kom ett glatt gäng från en YWAM-bas i Sydafrika som en skänk från ovan!

De öppnade sina famnar för oss och bjöd in oss att vara hedersgäster i deras team.

Därför har den senaste månaden tillbringats med 11 inkilade personer på det täckta flaket till teamets toyota hilux 2000 bakkie glatt farandes mellan olika projekt.

Vi har framförallt fått besöka, möta och umgås med människor i olika livssituationer.

Vi har hälsat på människor i deras hem, sjungit sånger och umgåtts tillsammans. Ibland har vi fått hjälpa till i hemmen där vi kunnat – vi har bland annat fått hjälpa till med saker så som städning, diskning, gårdsröjning och gräsklippning hos dem som av olika anledningar inte kunnat och orkat.

Vi har umgåtts med ungdomar – sportat tillsammans och haft små samtalsgrupper.

Det har varit ljusa, hoppfulla, glädjande och kärleksfulla möten, men också en del svåra, hjärtskärande möten som lämnat oss alla med en kvävande känsla av sorg och maktlöshet.

Alla dessa känslor fanns representerade när vi besökte sjuka människor och dess anhöriga på det lilla slitna sjukhuset i närliggande Emkhuzweni, både de i väntrummet och de inlagda på avdelningen.

Vi mötte människor – både unga och gamla, som fått en stroke, svårt sjuka barn, förtvivlade, modfällda anhöriga.

Men där fanns även hopp och glädje. Nyfödda barn och nyblivna mödrar. Tecken på tillfrisknanden. Besökande familjemedlemmar och vänner. Omsorg, kärlek och skratt!

Vi har också varit välsignade nog att få umgås med en hel del barn!

För trots att det är skollov så håller en av de förskolor som Ylva och jag varit som mest verksamma i ”lunchöppet” för barnen i samhället. Byrådet har ordnat så att en ”Make” (uttalas Maage och betyder ”mamma”) från trakten lagar lunch åt barn från familjer som har det lite sämre ställt.

Vi har ofta varit där och tillsammans har vi sjungit, lekt, dansat, umgåtts och spelat upp olika små sketcher för dem.

Barnen är verkligen en höjdpunkt för oss alla! För vems hjärta smälter inte när en hel hop med leende barn kommer springande för att kramas och hålla oss i handen när vi kommer gåendes? Och vem kan låta bli att le när 10 barn försöker spela på en gitarr samtidigt? Och vem säger väl nej till ömsesidig glädje?

Tack och Hej! /Daniella, Swaziland

SAMSUNG CSC

Vi klipper gräs med ”samurajsvärd”

SAMSUNG CSC

Disk

SAMSUNG CSC

Lek på förskolan 1

SAMSUNG CSC

Lek på förskolan 2

SAMSUNG CSC

Konsten att försöka pussla in 11 vuxna människor på en liten yta

SAMSUNG CSC

Vi och Teamet!