Dit och tillbaka igen

 

I begynnelsen av vår planerade resa hit till Moçambique var vi bl.a. tvungna att ansöka om visum för att få vistas i landet.Det fanns några alternativ att välja mellan, vilket resulterade i den ”enklaste” vägen till att få Visum enligt rådgivaren, ett Turistvisum. Detta förstod vi inte riktigt då vad detta skulle innebära fullt ut…Det vi fått tillstånd i vårt Visum av ambassaden var: Var 30e dag skulle vi ut ur landet för att sedan komma tillbaka in igen och sedan utföra samma procedur 6 gånger under vår tid här.

För att stämpla sitt pass är en liten procedur varje gång…

Först åker man buss i 10 timmar från tidig morgon. Om man har tur åker bussen på uttalad tid, ibland kommer bussen lite vilken tid som passar eftersom det inte finns någon tidtabell…?!

IMG_0164

Här väntar vi på att få åka iväg med bussen 04.00. Bussen åker 2 timmar senare med hela bussen full med prylar och folk sittandes i mittgången

Vi övernattar sedan i Maputo för att ta en buss till från Maputo till Nelspruit i Sydafrika kl 05.00 på morgonen.När man närmar sig gränsen till Sydafrika ringlar bilköerna och  människor trängs för att om möjligt röra sig 2cm framåt för att komma före. Väl framme innan man kommer in i området där man ska stämpla sitt pass kliver vi ut och promenerar mot byggnaden och ställer oss i kö inför att stämpla. Väl inne är det just denna decemberdag smockfullt och svettigt, alla vill vara först att stämpla. Det finns 4 stycken luckor som är inglasade med en skåra längst ner så man kan sticka in handen och lämna över sitt pass. Där sitter det en ganska uttråkad person som ska stämpla ytterligare ett pass i raden av en oändlig kö.

IMG_0987

Såhär ser det ut en decemberdag i passkontrollen, ingen vet var kön börjar, här är det HeyBaberiba! =)

IMG_0978

Såhär såg kön ut utanför, den gick runt hela byggnaden och lite till!

 

Vi hoppar in i den lilla mini-bussen och åker 100m för att korsa gränsen och in på Sydafrikas passkontroll. Här passar man på att gå på toaletten vilket man inte vill göra på den Mocambiqiska sidan om man får välja.Här får man sina sista 2 stämplar för att kunna fortsätta resan in i Sydafrika mot Nelspruit

Har man otur och missat någon stämpel kan man råka illa ut och få böta ganska dyra pengar för att ha missat kontrollera sitt pass efter stämplar som ska stämma.Detta fick vi erfara i december när det var fullbelamrat överallt och kontrollanten upptäckte att vi varit illegala i Mocambique i 2 dagar! Vi hade gjort ett misstag vi aldrig gör om!

Vi blev inte särskilt trevligt bemötta av kontrollanterna. De hade ingen förståelse för att man kan göra ett misstag. De tog våra pass och gick iväg medan vi stod vid disken som frågetecken och väntade på någon att få prata med och fråga vad som stod på. Tillslut kom vår busschafför och frågade vad vi sysslade med eftersom de fått vänta på oss. Vi sa: ”de tog våra pass och det är något som är fel” Busschaffören frågar vänligt vad som pågår. Kontrollanterna säger bara: ”De måste betala 6000 metical var”!  det var bara att betala 6000 Metical som är ca 1200 kr och vara glad.

Jag gjorde en ganska intressant uträkning på hur många km som spenderats på bussar bara för att åka ut ur landet och stämpla pass. 6931 km!!  ca 92timmar har spenderats på att bara sitta i en buss! Nu har jag inte räknat med tiderna vi fått vänta på att bussen ska komma eller hur länge vi väntat inuti bussen för att komma iväg…För att du ska få en uppfattning av längden så är det ungefär som att åka genom HELA Sverige, från Smygehuk i söder och åka upp, ner och tillbaka upp igen.

IMG_1332

Det blir endel stämplar i passet…

Hu… Nu har vi tack och lov bara en resa kvar genom gränsen och det blir när vi åker hem till Sverige!

Marian, Mozambique