Fisk!

Vardagen på Phrao Hostel fortsätter i ett både lunkigt och händelserikt tempo. månaderna går fort och jag trivs jättebra, men varje helg åker jag in till stan för att ta paus. Även fast det inte händer särskilt mycket mitt på dagarna när barnen går i skolan, så känns det som att jag aldrig kommer bort från arbetet på det sättet man gör när man annars får åka hem till sitt hus och efter en vanlig dags arbete. Eftersom jag bor tillsammans med barnen och de som jobbar där så är det väldigt svårt att räkna arbetstimmar, så det känns nästan som att jag är på jobbet 24 timmar varje dygn.

Förra helgen kom Axel, Markus, Lydia och våran Thailändska kompis Jalee ut till elevhemmet på fredagkvällen, därför att vi på lördagsmorgonen skulle ut och fiska. Lahufolket fiskar dock inte oftast som vi gör i Sverige, med kastspö i sjön, utan med händerna i bäckar och åar. Häftigt! En sådan aktivitet innebär såklart att man inte får vara rädd för att skita ner sig och ta i slemmiga djur, men visst var inte det några problem för de här barnen.

Alla, de yngsta andraklassarna, de tuffa killarna och tjejerna nära tonåren börjar utan att tveka att gräva med händerna i jorden för att samla jord att bygga små dammar med, och sen när det är färdigt går alla ner på huk i vattnet, alla med kläderna på och börjar famna efter småfisk, räkor, kräftor och krabbor och är inte ett dugg rädda. Till en början står jag bara där med hakan i backen och tittar på, superimponerad över Hur barnen jobbar. Jag glömmer snabbt var alla dessa barn kommer ifrån, jag som bara är med dem i klassrummet och runt vårt trygga hus. De håller på med smink och har smartphones. Alla är ju mer eller mindre uppväxta i djungeln och har ju lärt sig allt de kan av sina föräldrar som lever precis som sina förfäder har levt i bergsbyarna av allt de kan få tag på från naturen.

image

image

Här styr de vattnet så att vi kan fånga fiskarna på ett och samma ställe.

image

image

image

Att fånga de små fiskarna var jättesvårt, och det tog en stund innan jag fick tur, men när jag väl fick tag i en så blev jag superlycklig. Det var så himla roligt!

Där precis vid bäcken gjorde de sedan upp en eld och började sedan tillaga fisken. De hade med sig lite grönsaker hemifrån som de lade i grytan, men de gick också och plockade massa färska örter och blad i skogen. De kokade de små fiskarna, räkorna, kräftorna och krabborna med massa grönsaker i en stor gryta och serverade det tillsammans med ris som vi lade direkt på stora bananblad som vi också satt på. Djuren åt man hela med skal och ben. Krispigt och jättegott!

/Philip i Chiangmai, Thailand.