Mangoträd och projektbesök

Nu är det den tiden på året som mangoträden börjar få sina blommor. När man åker ut på landsbygden där mangoträden växer i massor så känner man en ljuv doft som påminner mig om min barndom. Förhoppningsviss så får man smaka några mangos om några månader.

Blommorna visar att årtiderna ändras här, den ändras på andra sätt än vad man är van med. Nu så har det börjat elda ute i skogarna av olika anledningar som att det inte ska växa igen och det ska vara bra för svampar. Men en fantastisk sak att se är det nya gräset som växer upp i askan. Se det nya livet växa upp.

 

Jag och Axel har haft turen att få åka ut och besöka ett av TLFs projekt, mothertounge. Det är ett projekt som låter Lahubarn lära sig lahu innan de lär sig thai. De få lära sig sitt modersmål helt enkelt. Det kommer hjälpa barnen att lära sig i skolan när de blir äldre. Det är lättare att lära sig om man först kan skriva och läsa på sitt modersmål.

Det var en kul resa och vi fick besöka de två skolor som de arbetar i. Vi fick vara med under deras klasser där de lärde sig om färger och siffror. Sen fick man se de rita lite också.

 

Jag filmade en del under resan och jag hoppas att det kommer komma ut en film om mothertongue projektet snart. Är en hel del material att kolla igenom och lite av materialet är på thai så jag kommer behöva lite hjälp med översättning.

 

Tiden, hur ska man se på den? Januari försvann väldigt fort efter jag fått besök av föräldrar och åkt ut på olika äventyr, som att åka och fiska med barnen från Phrao. Jag är inte ledsen att det gick så fort, mer glad för jag hade så kul.

Jag vill inte säga att jag har en viss tid kvar i Thailand, jag vill se det som att jag får en tid här i Thailand och jag är tacksam för varje dag jag får av Gud. Varje dag är en dag som Gud ger oss, varje dag är en god dag för vi har Gud på våran sida. Det är något jag vill ta med mig härifrån.

DCIM100GOPROG0035640.

Ett ensamt blommande mangoträd vid sidan av vägen

IMG_1334

Rita lite med barnen 🙂

IMG_1359

Kul att få vara i skola och sjunga och lära sig saker.