Harmonisk men förorenad miljö

IMG_2618

Bak på en moppe fick jag åka med på en liten grusväg mellan risfält. I ungefär en halvtimma sicksackade vi fram för att inte köra på varken kor eller barn som fiskar med händer och nät ur dikena. Vi kom sedan fram till den gård som personalen på PARCE-projektet tänkt besöka. Jag fick för en dag följa med till en av provinserna utanför Phnom Penh där ICC driver detta projekt som går ut på att stärka jordbrukskooperativ.

Att komma iväg från det ständiga trafikbruset och pulsen som huvudstaden erbjuder var en fantastiskt avkopplande upplevelse i sig. Att sedan få åka runt mellan fält där människor i alla åldrar använder sig av jord och natur på olika sätt förde med sig en ännu djupare känsla av harmoni. Jag har nog alltid tyckt att det är något idylliskt över jordbruk, att leva av det naturen och jorden kan ge och att vårda det en period för att se olika grödor växa som sedan blir livsnödvändig mat. Samtidigt var det för mig som nu försöker sätta mig in i miljöfrågor i Kambodja väldigt bra att få se lite mer av hur jordbruket kan se ut i Kambodja, höra lite om vad som är stora utmaningar och om vilka initiativ som fört med sig mycket gott.

Det första som slår mig är hur lätt det är att få en felaktig bild av vad som är ett problem. Exempelvis tänkte jag tidigare att det är viktigt att nå ut med mer information om vilka jordbruksmetoder som är effektiva och bättre för miljön och sprida kunskap om varför det är dåligt att använda en viss typ av gödningsmedel eller insektsdödare. Genom att få komma ut och träffa både de som arbetar på projektet och några jordbrukare förstår jag att de har en väldigt mycket bättre koll på jordbruksmetoder och vilka medel som är bra eller dåliga att använda än vad jag har men att många bönder här har fastnat i en negativ spiral. I provinserna som gränsar till Vietnam är det vanligt att det säljs vietnamesiska gödnings-, och bekämpningsmedel och även rissorter till kambodjanerna som odlar. Dessa är billiga och på kort sikt effektivare än de inhemska varianterna men på lång sikt försämras jordkvaliteten och det krävs med det mer gödnings- och bekämpningsmedel för att skördarna inte ska bli sämre och sämre. Dessutom står ofta all typ av användningshandledning på vietnamesiska så dosering mm. blir svårt att följa för bönderna. Detta är inga nyheter för bönderna som odlar med vietnamesiska medel, men det är en alltför stor förlust att ställa om och börja odla kambodjanska rissorter och utan eller med mindre kemikalier. Även om det skulle löna sig på lång sikt så har inte dessa bönder råd med ett eller två års skörd som blir något sämre av att de skulle ändra sina metoder.

Jag inser mer och mer hur viktigt det blir att lyssna. Att komma och predika om de negativa effekterna av vissa kemikalier är här totalt meningslöst, det ger varken ny kunskap eller möjlighet att skapa förändring. Jag får istället höra av den miljöansvarige i personalen på PARCE om hur de arbetar för att supporta kooperativ mellan bönder för att de ska kunna bygga upp en större ekonomisk säkerhet och få råd med investeringar som en ensam familj aldrig kunnat göra. En riskvarn är en sådan investering som delvis sponsrats av PARCE och som nu drivs av ett jordbrukskooperativ för att bli till nytta för flera familjer och jordbruk. Genom att bygga upp en större ekonomisk stabilitet hoppas de att fler bönder ska kunna ta steg mot att använda mindre miljöfarliga medel som försämrar jordkvaliteten.

Efter att ha ätit lunch tillsammans med familjen vi besökte och sovit en timma tillsammans utsträckta på trädäcket som fungerar som både säng och matplats är det dags att åka tillbaka. Jag känner ett stort lugn av den lunk som verkar prägla livet ute på landet och fascineras över att dessa människor kan sprida ett så stort lugn även om de lever på så små marginaler där deras inkomst och matkälla ständigt hotas.

/Rebecka i Kambodja

IMG_2613

En familj fiskar ur ett dike vid vägkanten. Mamma sitter här och sorterar ut fisk ur nätet.

 

IMG_2630

Riset ligger och självtorkar i solen.

 

IMG_2633

Jag får följa med till familjens odlingar. Jag tycker att lunket på den korta promenaden dit speglar lugnet på hela gården.

 

IMG_2635

Här matas fiskar i den damm familjen fått hjälp att bygga genom PARCE-projektet.

 

IMG_2642

 

IMG_2646

Till mellanmål bjuds jag på grillade grodor. Har blivit lite av en favorit här i Kambodja sen dess! Smakar lite som gott grillad fisk fast knaprig – smaskens!