Hej från Paraguay!

Jag och min kompanjon Caroline är nu inne på vår elfte dag i Paraguay. Vår resa började för lite drygt två veckor sedan med några introduktionsdagar på Interact/EFK:s missionscenter i Brasilien, och eftersom vi bara bor ett par mil från landsgränsen har vi redan hunnit besöka den brasilianska sidan ytterligare två gånger sedan vi flyttade till Paraguay.

Vi befinner oss i den mindre staden Presidente Franco vilken är mer eller mindre sammanväxt med Ciudad del Este, landets näst största stad. Vi bor inneboende hos ett pastorspar här, i ett relativt lugnt bostadsområde. Dock kan det börja spelas (ofta hög) musik från någon av grannarna eller från någon bil i stort sett när som helst på dygnet, så det är sällan tyst.

dsc_0182

Huset vi bor i! Den här gröna färgen är vanligt förekommande i området.

Redan i bilen på väg från flygplatsen förra veckan fick vi bekräftat det faktum att vi här skulle bli tvungna att helt och hållet kommunicera på spanska (alternativt kroppsspråk). Dessutom talar befolkningen här även ett annat språk, guarani, och de blandar gärna språken vilket inte gör det hela enklare att förstå. Vi hade hoppats på att någon av våra handledare skulle ha lite engelskakunskaper, så var det tyvärr inte. Jag har under de senaste månaderna försökt att lära mig lite spanska på egen hand, men det enda jag lyckades förmedla på ett begripligt sätt där i bilen första dagen var väl ungefär mitt namn och min ålder. Nu efter de här dagarna förstår vi faktiskt redan betydligt mer av det som sägs, men det är desto svårare att svara. Vilket ju känns viktigt att kunna göra, så det kommer såklart att bli mycket fokus på att lära sig språket nu den första tiden.

dsc_0170

Här ser ni Carro tillsammans med kvinnan som fått rollen som vår spanskalärare.

Två dagar i veckan kommer vi att hjälpa till på ”Apoyo Escolar”, stödskolan, som församlingen här är med och driver. Dit kommer omkring 50-60 olika barn i låg- och mellanstadieålder för att få hjälp med sitt skolarbete. I Paraguay går barnen bara halva dagar i den ordinarie skolan, och enligt Unicef är den paraguayanska skolan den sämsta i Latinamerika. Många tar sig inte igenom den.

dsc_0176

En dag på skolan, här har vi precis ritat alfabetet.

dsc_0141

”Fikastunden” som kommer efter att man jobbat klart.

Utöver detta har vi varit med på diverse utflykter och aktiviteter och det finns egentligen mer jag skulle kunna berätta om. Jag är nöjd med de första dagarna här, och det som väntar framöver känns spännande. Jag får också säga att vi trots språksvårigheterna har känt oss otroligt välkomnade av alla människor vi träffat.

Ha det riktigt bra tills vi ses igen!

/Erika, Paraguay