Dagarna på förskolan

Tänk vad tiden går fort ibland!
Det har redan gått en månad i Swaziland och det har hänt massor. Den här månaden har vi varit mycket på en förskola där vi fått hålla i både lekar, sånger och lektioner. Det är 28 barn på förskolan och de är väldigt söta och mysiga!
Speciellt i början var det otroligt fascinerade av vår hudfärg och våra blonda hår. De ville känna och dra och undersöka, haha.
Vi har både räknat matte med hjälp av apelsiner, lekt en variant av ”hänga gubbe” där vi bytte ut den hängda gubben mot en smiley samt sjungit och lekt massor av lekar.
Förutom oss finns tre fröknar på plats. Det är ibland ganska olikt en svensk förskola på både gott och ont. Det är också svårt att veta på vilket sätt och hur snabbt vi kan bidra med en positiv förändring på de områden där vi ser att vi kan vara till hjälp. Balansgången mellan att vara framåt och ödmjuk är ibland lite svår och vi vill inte köra över de andra fröknarna. Vi går istället på metoden sakta men säkert och betonar att vi både kan lära ut och finna lärdomar.
Något som också är lite krångligt är kommunikationen, speciellt med alla barnen som bara pratar siswati. Det är frustrerande att inte förstå språket när ett av barnen kommer gråtandes och säger ”Teacher…” och sedan fortsätter på siswati. Då går vi till en av fröknarna som får översätta. Jag längtar tills vi lär oss mer siswati och kan förstå barnen bättre!

 

Processed with VSCO with g3 preset

Viktigt att tvätta händerna innan matdags.

 

/Victoria, Swaziland