Likheterna är större än olikheterna

En del saker här i Zambia skiljer sig från Sverige, i standard, kultur osv. Jag som vit i en liten by i Zambia skiljer mig också ganska mycket från många här. Det får man märka genom extremt mycket uppmärksamhet. Men likheterna mellan Zambia och Sverige är mycket större än olikheterna!

Några dagar i veckan jobbar jag på skolan här. Läraren i klasserna 2-5 har varit sjuk sedan jag kom så jag har stått för undervisningen då de annars varit utan. My future skrev jag på tavlan en dag. Jag föklarade vad framtid är och bad de skriva eller rita vad de ville för att sedan komma fram och berätta för mig. Det gick väldigt trögt i början, dels för att de inte är vana med något annat än att bara skriva av det som står på tavlan, dels för att de inte verkade vara vana att drömma. Barnen började komma fram och kanske hade skrivit en mening om ”Jag vill bli lärare”. Efter lite beröm och eventuellt rättning av stavning skickade jag tillbaks dom för att fortsätta skriva. Efter ett tag så lossnade det!

dsc_0997-2dsc_0995

Nu skulle jag kunna fokusera på olikheterna i svenska barns drömmar om framtiden och dessa zambiska barns drömmar, men likheterna är  mycket större än olikheterna. De drömmer också om prinsar och prinsessor, om att föräldrarna ska kunna vara hemma mer, om att ha en bil, om att resa, om superkrafter eller ett bra jobb.

Med mina vänner här skulle jag kunna prata om olikheter i standard på våra hus, inkomst och en del kultur. Men likheterna är mycket större än olikheterna. Vi skrattar om någon trillar, vi blir kära och våra hjärtan kan brista, vi vill lära oss nya saker, vi uppskattar när någon bryr sig om oss, gråter när vi är ledsna, vi svettas när det är varmt, blir hungriga om vi inte äter och vi alla älskar mangos.

Denna helg har jag och Bea varit med kören på en resa. 12h sammanlagt spenderade vi på ett lastbilsflak mitt ute i bushen med denna outtröttliga kör för att vara med på en pastorsinstallation i Mpindi. Här skulle jag kunna prata om olikheter (!!!) Men likheterna är mycket större än olikheterna. På ett lastbilsflak mitt ute i bushen sjunger vi och lovprisar samma Gud som hemma i Sverige!

Linda Zambia