Vardag, fest och så några frågetecken

Efter lite mer än en månad i Paraguay tycker jag det har börjat formas någon slags vardag även här, och det händer inte nya saker riktigt varje dag längre. Våra spanskakunskaper har förbättrats något sedan sist, vilket gör att man känner sig lite mer fri och exempelvis kan klara av en dag på stan själv.

Förutom att vi fått lite fler aktiviteter på vårt veckoschema så har vi även fått följa med på flera festliga tillställningar som födelsedagskalas, en babyshower, och härom söndagen en församlingsdag med dop, där hela nio personer hade valt att döpa sig! Efteråt blev det bland annat volleyboll och tereré-drickande i solen. Det är så man umgås här!

Efter några veckor i en annan del av världen har det såklart också kommit upp en del tankar. På många sätt är det här ett välutvecklat samhälle. Alla använder mobiltelefoner och internet, moderna bilar är i rullning på vägarna, flera personer vi träffat studerar på universitet, jag upplever jämställdheten mellan kvinnor och män som hög (bland dem jag träffat), man kan träna på gym, folk är måna om sitt utseende – ja, mycket är precis som i Sverige.

Samtidigt finns det många frågetecken. Till exempel finns det inte möjlighet till vettig sopsortering. Avfall dumpas lite här och var, vilket gör att det är skräpigt nästan överallt var man går. Det dricks mycket läsk, men de flesta flaskorna går inte att återvinna. Den statliga grundskolan har en erkänt dålig kvalitet. Bara ett kvarter härifrån finns det människor som lever i små, enkla hus under betydligt fattigare förhållanden än vad man gör på vår gata, och vart man än rör sig i den här stan så kan man ganska tydligt se att det finns stora skillnader i levnadsstandard hos olika människor. Hur kan det vara så?

Andra lite mindre viktiga saker jag undrar över i min nya vardag är exempelvis; Varför börjar det ibland spelas musik på högsta volym mitt i natten här utanför? Och varför väljer man att förvara müslin i kylskåpet men smöret ovanpå kylskåpet?

Förra veckan började jag och Caroline med ett nytt projekt, att hålla engelskalektioner.  Det som bland de yngre barnen är mest populärt under lektionerna är att sjunga, så vi har de senaste dagarna sjungit alfabetssången och ”head, shoulders, knees and toes” ett antal gånger. Väldigt roligt!

Något som också påverkat den senaste veckan är att det några dagar varit dåligt väder. När det regnar eller är mulet kommer det nästan inga barn till stödskolan, så ett par lektioner har blivit inställda.

Det dystra vädret har ändå fört mycket positivt med sig för våran del: temperaturen har hållit sig behaglig och vi har fått extra (välbehövlig) tid till att plugga spanska. Självklart så har vi under ett par kvällar också passat på att med varsin temugg i handen, något svenskt tv-program i datorn och det smattrande regnet i bakgrunden, låtsas att vi sitter hemma och njuter av den svenska hösten…

/Erika, Paraguay