Om ett sömnadsprojekt

Tre veckor har gått sedan jag senast skrev ett inlägg. Under de här tre veckorna har sömnadsworkshopen verkligen gjort framsteg. Vi började med tre kvinnor som lärde sig att trä symaskiner och att sy rakt. Nu är de sex kvinnor och vi har börjat sy skjortor till den stora beställning av skoluniformer vi fått. Däremellan har vi hunnit sy över 22 gardiner till sjukhuset, och de har också fått göra varsin tygpåse att förvara sina sybehör i. De blev så oerhört stolta över sina tygpåsar när de var klara och tyckte absolut att de kunde användas som handväskor att gå runt med varje dag. Att vara den personen som faktiskt har lärt dem hur man gör denna påse, det är mer lyckobringande än vad man skulle kunna ana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mildred, Lilian och Joyce visar upp sina tygpåsar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katie med en färdig gardin till sjukhuset

Fyra eftermiddagar i veckan träffas vi för att sy. Vi har satt en tid mellan 14 och 16, men det är sällan de faktiskt går hem klockan 16. Det brukar inte bli förräns en bra stund efteråt, närmare 17, ofta senare än så. De senaste gångerna har vi fått säga till dem att sluta arbeta så att alla kommer hem innan solen gått ner. Det är fantastiskt att se hur länge de vill stanna kvar, hur roligt de tycker att detta är. Vi har väldigt roligt tillsammans, skrattar och pratar samtidigt som vi jobbar. Jag får visa dem, steg för steg, hur de ska sy och hur mönster ska klippas ut. De lär sig mer och mer efter varje gång, och när jag är upptagen lär de sig av varandra. De får alltså inte bara lära sig att sy, utan också att vara lärare för varandra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skjortor in the making!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Angela visar upp sin färdiga skjorta

Målet med sömnadsworkshopen är att starta upp ett kooperativ som kvinnorna kan driva själva. Det kommer att ta tid innan de är helt självgående, för allt tar ju tid i Zambia. Jag förväntar mig inte att jag kommer att vara kvar här när det händer. Men det hindrar inte mig från att göra det jag kan, just nu. En sömnadsateljé håller på att byggas upp så att kvinnorna har ett eget ställe att komma och gå till när de vill. Linda gör research för hur man egentligen startar ett företag i Zambia, och jag ger dem kunskapen att sy. Jag trivs så otroligt bra med den arbetsuppgiften. Det är fantastiskt att få känna att lilla jag, från lilla Sverige, faktiskt kan få bidra på ett så praktiskt sätt. Visst, det kanske inte är någon stor världsförändring vi håller på med, men för de här sex kvinnorna som jag jobbar med gör det skillnad. Och då är det värt allt.

/Beatrice, Zambia