Att Spela Fotboll Med ‘Fel’ Skor

Сайн байна уу?

Nu har jag varit här i Mongoliet lite mer än en månad. Måndag till Fredag sitter jag på skols bänk och försöker att lära mig deras mongoliska. Det är ganska förvirrande med nytt alfabet och siffror men det har gått bättre och bättre varje vecka.

stepout-4

-På skolan fick vi också lära oss hur man spela/leker med djurben.

Förutom skolan så har man varit lite upptagen med att lära känna staden och människor från olika håll. Ibland så har man möjligheten att komma ur från stan och till bringa sin tid i deras fantastiska natur.

Jag brukar ta promenad runt i stan på morgonen innan skolan starta för att se vad som händer innan de stressar iväg till jobb, skolan eller till buss mitt i trafikkaoset. Ibland så kom man fram till en kö där de väntar på deras tur att köpa vatten. Vissa har inte rinnande vatten i huset.

stepout-1

– En kamel med Ulaanbaatar i bakgrunden.

Kyrkor!

När jag är ledigt på söndagar så besöker jag kyrkor. De flesta är mongol kyrkor. Ibland så har man tur och man får tolk(eng), ofta så sitter jag och njuter deras lovsång och vittnesbörd utan att förstå ett ord, det finns också tillfället då man förstå genom deras kroppsspråk och ansiktsuttrycket mer än vad de förklara med ord, vad Gud har gjort i deras vardag.

Mitt volontärarbete är att umgås med barn och spela fotboll med dem när jag inte plugga.

Ger District

Ger District ligger precis utanför stad. Här har JCS en fotbolls program för barn i den här fattiga tätorten. De arbetar tillsammans med skolan. Skolan tillåter oss att använda fotbollsplan ( konstgräs 7manna) och gymmet för att kunna göra programmet. Varje lördag kom ca 40 barn för att lära sig att spela fotboll. De flesta är pojkar som är mellan 10 och 16 år. Att se dem spela fotboll med ’’fel’’ skor men med glädje gör en så glad. De kommer från trasiga och fattiga familjer. Förr i tiden så var det bara Ger i det här området men nu har de mesta bytt till hus. De saknar rinnande vatten i deras hem, inget värmesystem, ingen inomhustoalett.

Vår förhoppning med det här programmet är att hjälpa dem att bygga upp deras karaktärer, inspirera dem att uppnå sina mål i livet och viktigast av allt är att de lära känna Jesus.

14795968_10210718378105442_998352740_o

-Barn från Ger District.

Efter träning med barn i Ger District så hänger jag i stan med killarna som är min jämnårig. Ofta så spela vi Fifa turnering och äter tillsamman. JCS mål med det här är också att hjälpa dem att lära känna Jesus, att tillbringar sin tid i friska atmosfärer och göra bra i sitt privatliv. Vissa är inte kristna men några av dem har redan bestämt att följa Jesus.

Många av dessa pojkar kommer också från splittrade familjer och hårt liv. Det finns ’’fritidsgård’’ för dessa killar. Där de kan komma dit och hänga med sina kompisar när det är tufft hemma. Här kan dem spela Fifa, laga mat tillsamman och prata utan alkohol inblandning.

Förutom Fifa turneringar så spela jag också riktigt fotboll med de här killarna en gång i vecka.

20161018_084925

– Det snöa typ en gång i vecka men i stan brukar de försvinna under dagen.

Solomon, Ulaanbaatar