4 x 4

Jag tillhör den sortens människor som älskar listor. Friden i att strukturera och rada upp, aaah. Eftersom listor är mitt favorituttrycksätt så får ni här fyra stycken listor à fyra grejer.

Fyra saker jag jobbar med här i Zambia

 1. Starta företag
  Beatrice är engagerad i ett nyuppstartat sy-projekt där hon lär kvinnor att sy. Jag hjälper till med att starta detta företag och tillsammans med kvinnorna formulera businessplan, budget affärsidé osv.
 2. Workshopen
  Jag hänger med ett gäng grabbar som kallar sig för bush engineers, djungelingenjörer. Fantastiskt yrke! Jag får lära mig allt om hur man fixar grejer man för länge sedan skulle ha skrotat i Sverige, dessutom utan reservdelar. Jag hjälper nu mest till med att bygga ett rum där sy-projektet ska kunna bedriva sin verksamhet. Jag har också satts på uppgiften att räkna ut bästa sätt att förse denna lokal med el, om det är med solceller eller en dieselgenerator.
 3. Räknar medicin
  Första veckan och förra veckan när skolan hade lov och jag gjort illa fötterna och inte kunde gå, roade jag mig med att räkna medicin tillsammans med ett gäng tjejer i apoteket. Att från en stor kartong ta 10 små tabletter och lägga i en mindre påse typ. Trevligt!
 4. Pre-school.
  Jag är några dagar i veckan på en pre-school och hoppar in när lärare är borta eller sitter ner enskilt med de barn som behöver extra hjälp.

Fyra saker som gör ont

 1. Fläta håret
  Men ska man vara afrikanskt fin får man lida pin
 2. Hoppa från en lastbil
  Fått en stressfaktur i båda fötterna (haha)
 3. Träningsvärken och solbrännan efter för många dagar i workshopen
 4. Göra malaria test

 

Fyra namn jag går under

 1. Teacha Linda
  För att jag är lärare
 2. Rinda
  Alla här blandar ihop L och R så väldigt ofta får jag heta Rinda
 3. Thorendo
  Betyder ”what shall we eat” på lamba och är nästan mitt efternamn, fantastiskt roligt!
 4. The noice maker
  Alla vet att jag tycker om att prata, kanske framförallt om man jämför mig och Bea eftersom hon är betydligt lugnare och inte lika högljudd. Så när jag klampar in och hälsar på i sy-projektet skrattar ofta kvinnorna och säger att ”here comes the noice maker”.

Fyra saker jag gjorde igår som ändå är relativt bisarra

 1. Väntade i tre timmar.
  På riktigt satt på en stol under ett litet solskydd i tre timmar utan att någonting hände. Vi satt och pratade, men ändå!
 2. Tittade på traditionell dans av halvnakna zambier
 3. Var på väg hem men hamnade på en veranda och rostade jordnötter
  Någon jag inte ens kände igen ropade på mig och bjöd hem mig. Insåg sen att det var min kompis granne som nu var hemma hos hennes syster och skalade jordnötter. Där blev jag inbjuden och satt på ett golv och pratade en blandning av franska, engelska och bemba.
  dsc_0867dsc_0869dsc_0884
 4. Duschade i pastavatten
  Jag lagade mat när elen gick. Vattnet blev aldrig riktigt kokat och grönsakerna blev inte stekta, så vi åt yoghurt och müsly till kvällsmat. Hade sen fortfarande ingen el, vilket betyder att vattenpumpen inte fungerar så vi hade inget vatten att duscha i, förutom kastrullen med halvkokat pasta vatten, så jag tog med mig den lilla kastrullen till badkaret och duschade bäst jag kunde.

Linda, Zambia