Harvest Pre School

På Harvest Pre School jobbar jag tre dagar i veckan. Ibland om en lärare är borta hoppar jag in och leder undervisningen. Men den mesta av tiden jag är i Pre-school sitter jag ner med ett gäng som inte tycker det är så lätt i skolan. På denna skola går 8st årskurser, från baby class till åk 6 och i varje klass finns det ett par som inte alls hänger med i undervisningen. Man skriver inte några exams förrän i åk 7 så många kan slinka igenom enda fram till dess utan att kunna läsa eller räkna. I åk 3 räknar barnen multiplikationstabellen i klassrummet men jag sitter ute under ett träd och räknar till 10 med barn i samma klass. Jag ber om att få 4 stenar och sen att de också ska peka på siffran 4 på ett papper där jag ritat siffrorna 1 – 10. Koncentrationen är inte alltid på topp och extra svårt kanske när man måste sitta utomhus där människor går förbi och saker händer hela tiden. Jag försöker göra räkningen så rolig det bara går.

dsc_1388-2dsc_1396-2

Idag när vi satt ute under trädet roade vi oss med att räkna det vi såg. Typ ”hur många människor sitter på cykeln? Tre. Hur många pojkar går förbi? 5. Hur många flickor? 6. Hur många barn har den mamman? 2.

Makarios heter en kille jag sitter mycket med. I början var han ganska blyg men nu pratar han på som bara den! Idag när jag bad honom peka på nummer 7 sa han att ”teacha, me I can not number 7, ask about number 4 because that one I know” Himla söto!

Nu är det bara en vecka kvar innan barnen går på lov fram till Januari. Skolåret här börjar i Januari, så detta lov är en blandning av svenskt sommarlov, jullov och typ gammalt potatislov. För att avsluta året på ett fint sätt var vi förra veckan på skolutflykt! Vi tryckte in oss 46 vuxna och barn i en liten minibuss som hade 16 sittplatser. Afrikanskt trångt men fungerade ganska bra fram till att chauffören satte på radion och alla kids började dansa. Magiskt bra kaos. Vi åkte ca en timme bort till en liten park där man kan se ormar, krokodiler, impalas, kossor och zebror. Fantastiskt mysigt att komma iväg lite och resan var väldigt uppskattad.

dsc_1271

dsc_1340

dsc_1377

Nu har barnen bara en vecka kvar i skolan, men de kommer nog inte få vara hemma och njuta av sin ledighet. De kommer nu i så-tider få hjälpa sina familjer ute på fälten.

Inte heller jag räknar med att njuta av min ledighet. Jag kommer fortsätta jobba i workshopen, hjälpa till på fälten, räkna i apoteket och försöka sammanställa en liten databas med all information om barnen som är en del av ett projekt där man hjälper till att betala skolavgifter, böcker och uniformer.

Allt gott!
Linda Zambia