99 dagar

99 dagar i Afrika, Swaziland! Hipp Hipp HURRA! Wow vad jag gillar detta land och allt som händer hela tiden. Självklart så har det inte alltid varit lätt. Men vi har klarat alla utmaningar och alla situationer hittills. Eftersom att det händer så mycket olika ska jag dela med mig av en del som vi gör.

Två dagar i veckan är vi på Pre-school. En dag i Machobeni och en dag i Mavula. Man fattar inte var barnen får all deras  energi  ifrån. Efter en dag på förskolan är man helt slut.


Vi har även hembesök en dag i veckan. Hembesök för oss innebär framförallt att vi ska lära känna människor, få höra deras livshistoria, se hur dom lever, att få prata om Gud och att be tillsammans.

20161123_193152

Vi spelar volleyboll 2-3 gånger i veckan. Det är alltid mellan 5-15 ungdomar med och spelar, bara killar och vi. Det alltid på en schysst nivå. Fast att det är väldigt seriöst spel så blir det inga sura miner om man förlorar. Alla är där för att umgås, bli bättre på spelet och för att ha kul. Vi har även siswati lektion en dag i veckan, för att lära oss språket och på så sätt komma in mer i kulturen och visa människor att vi är intresserade. Vi har musikkvällar med familjen Tsabedze (som vi bor hos) och med våra grannar. Att umgås med grannarna är något som händer väldigt ofta, flera gånger i veckan och det betyder otroligt mycket för oss.

Processed with VSCO with c1 preset

Kommande projekt som vi planerar inför är: Tjejgrupp. En grupp för tjejer i 15-20+. Tanken är att vi ska ha en grupp där vi kan samtala och diskutera olika saker. Livet, relationer, Gud, självförtroende m.m. Man märker tydligt på dessa tjejer som man möter att självförtroende inte alltid är på topp, dom är otroligt blyga och ibland känns det som att dom tror att dom inte betyder någonting alls. Så detta är verkligen något som jag och Victoria vill jobba med och något som vi anser vara otroligt viktigt. Att tjejerna blir sedda, att det är någon som tror på dom och som uppmuntra dom.

När sommarlovet börjar om ca 2 veckor ska vi även starta datalektioner för ungdomarna. Jag tror (och hoppas) att det bara kommer vara simpla grejer inom, Word, PowerPoint och så vidare.

Eftersom att vi gillar träning och att röra på oss så ska vi även börja att gå på tantgympa, vi har varit med dom en gång och det var jättekul. Det är kvinnor mellan 30-50 som är med. Dom kör måndag- torsdag, men vi får se hur många gånger gånger i veckan som vi är med. Vi ska även börja med netboll. Som jag har förstått det så är det en blandning mellan basket och handboll. Netboll är tydligen en tjejsport medan volleyboll är en killsport, men vi är med på båda.

Det mycket på gång och det krävs väldigt mycket planering och vi är tacksamma om vi vill be för detta, för att allt ska klaffa och för att det ska fungera.

Vi ser så mycket fram emot att bara få dra igång allt nytt och träffa alla dessa människor. Det är härligt att få ha något projekt i alla åldrar. Det är viktigt att inte bara möta unga, men inte bara äldre. På så sätt får vi en helhet och bättre koll på kulturen här i Swaziland. Juste! Vi har även haft bibelundervisning innan gudstjänsten, detta är något som vi vill fortsätta med, men det tar mycket tid och energi. Jag tror att detta är allt. Och sen så händer det ju mycket annat också, många samtal med människor, människor som kommer till vård gård, människor som vi träffar när vi är på affären och handlar.