Saker jag har lärt mig efter fyra månader i Zambia

Året går mot sitt slut och jag har nu spenderat nästan fyra månader i Zambia. På fyra månader har jag fått en ny vardag, nya vänner och börjat prata lite lamba. På fyra månader har jag också hunnit lära mig en hel del om Zambias kultur och hur människor här tänker och lever. Så som en liten försenad julklapp kommer här en lista med saker jag har lärt mig i Zambia.

 • Om någon stämmer träff klockan 15 betyder det inte att vi ses klockan 15, utan någon gång mellan 15.00 och 15.59. Fast oftast så kommer personen ifråga inte dyka upp förräns 16.30. Eller senare.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Om man råkar vara tidig kan man alltid sjunga lite sånger på lamba

 • Att vilja ha barn anses vara en självklarhet. Att säga att man inte nödvändigtvis måste ha barn, utan att man känner sig nöjd bara man har en hund, är ett nästintill provocerande uttalande. Om jag har sagt det någon gång? Kanske..
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Hund..

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  ..eller barn, det är frågan.

 • Zambier gillar att notera och kommentera vad vi gör. Inte när vi gör något speciellt, utan bara småsaker. Till exempel när jag går längs en gata och äter mango kan en äldre herre inspektera mig och högt konstatera att ”the mzungo is eating a mango”. Varför tänker kanske ni då. Varför inte säger jag och en äldre zambisk herre.
 • Ironi och sarkasm är icke-existerande i detta land. Det är också väldigt svårt att försöka förklara vad det egentligen är för någon som aldrig hört talas om detta eminenta koncept. Gränsen mellan att vara ironisk och att bara ljuga är tydligen hårfin.
 • Nshima är inte bara den vanligaste maten här, det är också det bästa du kan äta. Under vår Mpindi-resa bjöds det på mat efter gudstjänsten. Det dukades fram ris, potatis, kyckling, olika sorters grönsaker, massor med mat. När våra zambiska resekamrater fick se detta var det dock inga glädjerop som hördes, utan bara en fråga: Var är nshiman?
  Besvikelsen över att inte få någon nshima märktes tydligt. Enligt zambierna är en dag utan nshima en misslyckad dag.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Nshima med tillbehör, bästa maten på planeten

 • Om du någon gång skulle få feber kan du inte tänka att det bara är förkylning/trötthet/värmen och att det säkert kommer gå över om ett par dagar, nejnejnej. Feber är något som ska tas på största allvar, och du måste genast gå till sjukhuset för ett malariatest. Endast efter ett blodprov och klartecken från läkare kan du konstatera att, jo, det var bara förkylning/trötthet/värmen.
 • På tal om det här med att inte må så bra. Om du trodde att inte någon mer än läkaren och hon som följde dig till sjukhuset skulle få veta att du kände dig febrig, då trodde du fel. Ryktet sprider sig snabbt, och man får snart besök av både den ena och den andra som vill visa omtanke och kanske lämna en papaya. Jag vill tro att bara det gör att man blir lite friskare.
 • Det finns ingenting som är så lyxigt som en futumbuwa och en kall läsk en riktigt varm dag. Det, mina vänner, är livet på en pinne.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Futumbuwa och läsk med en dalahäst. Livet va.

  /Beatrice, Zambia