Vardag och Jul i Mpongwe

Även om det mesta sker ganska långsamt här i Mpongwe, så går tiden fruktansvärt fort! Jag och Bea har redan passerat halvvägs av vår tid i Zambia.

December har jag spenderat mest av min tid i workshopen med att försöka bygga färdigt rummet där kvinnorna i syprojektet ska kunna bedriva sin verksamhet.


Jag har också haft besök av tre kompisar från Paris som gärna bytte ut asfalt och avgaser mot bylivet och en vardag i Mpongwe. Hur ser då en vardag i Mpongwe ut?

Min vardag här består utöver jobb till stor del av att umgås med vänner. Så grabbarna har då också fått möta de fantastiska människorna i Zambia och umgås med mina vänner. Mina vänner som öppnar upp sina hem, som inte är rädda för att visa behov men som inte heller klagar eller är bittra. Veckan vi spenderade i Mpongwe fick grabbarna bland annat vara med och laga mat hemma hos Anitah, hjälpa Jennifer att bära vatten, de har lyssnat när vi övat med kören, de har varit med på fotbollsträningar och hjälpt till att plantera majs på Joshuas fält.

2

2-1

Vardag i Mpongwe är också strömavbrott, tropisk hetta, åskstormar, bilar som fastnar i lera och att barn kommer springandes och ropar Mzungo how are you? Jag har dock blivit uppgraderad från titeln mzungo (viting) till teacher. Ryktet om mzungos i byn sprider sig dock väldigt fort och på marknaden kommer ofta människor man tidigare inte träffat fram och hälsade på en vid namn.

3-5

dsc_0640

Vardagen kring att handla på marknaden där vi köper mat skiljer sig också ganska mycket från vad man är van vid. Jag och Bea äter för det mesta vegetariskt, men till jul ville vi lyxa till det och jag satte besökarna på att bära hem vårt kött från marknaden.

Vi hade sen en fantastisk julafton! Gick till kyrkan och lyssnade och sjöng julsånger på lamba och hade sen en rejäl julmiddag hemma hos vår afrikanska familj. Vi slaktade hönorna vi köpt, kokade nshima i så stora mängder att hälften kunnat vara nog, rostade larver som snacks och använde våra händer som skärbrädor, grytlappar och gafflar.

Vi har också hunnit vara på lite semester i södra Zambia och fått se ännu mer av fantastisk natur.

Linda, Zambia