Svårare och Farligare Att Andas!

Ett sätt att be om ursäkt

Som alla lördagar så väntade jag på micro-bus och skulle åka till Ger District för att spela fotboll med barn och ungdomarn. Men precis när jag skulle hoppa in i bussen så räckte en äldre man sin hand, samtidigt som jag undrade om han behöver hjälp så kom på jag att här skaka man hand när man råka trappa på andras fot. Annars blir man’’fiende’’. För min del det har varit en del handskakning med främlingar utan vidare samtal….

Jag märkte också att många har fina och rena skor även om de kom från fattig bakgrund. Klädstil är ganska uppskattat här.

20161221_121326

Busshållplats precis utanför kontoret.

Tuta för säkrare resa.

För lite mer en månad sen reste jag till annat stan för att spendera 4 dagar med nomad familj. Jag tog buss och åkte den nästan en hel dag.

Här har de Ovoo/ Obo som finns lite överallt utanför stan, ofta på lite högre berg. Folk brukar stanna och be för en säkrare resa. Samtidigt så offra dem nånting sött, pengar, mjölk, kött eller vodka. Man går runt ovoo tre gånger.

Så om man har lite bråttom och har inte tid till att stanna så räcker det men att man tutar en eller tre gånger varje gång man passera ovoo för en säkrare resa. Så det blev en hel del tutning under resa, både för säkrare resa och för att skrämma djur som blocka vägen.

stepout 2.jpg

Obo utanför huvudstaden.

Vadå Beijing?

Det har blivit växlande väder och tempreturen är tufft. Varmaste hittills vi har sen November är nog -15 , annars brukar det ligga runt -25 och 30 grader. Luften har också blivit värre och värre. Största anledningen till varför det är så dåligt med luft här i Ulaanbaatar är kylan och det är många som bor i Ger och använder kol och däck m.m för att få varme. Ibland ser man nästan inte de höga byggnader pga rök. Morgonen och kvällarna är värst. Det har blivit svårare och farligare att andas, man kan nästan känna smaken . Det är 5 gånger värre än Beijing. Många barn har problem med lungor pga luften det orsaker också andra sjukdomar.

Jag tar mer buss till skolan nuförtiden för att skippa gå i den rökiga väder. Trots att det är bara 2 km till skolan.

img_20170105_215743

Skillnaden mellan de två är datum. Rök: Tisdag. Utan: Onsdag. Kl 8:30. Från vår kök

Bonus:

Jag har firat Jul 2 ggr. Med Mongols ungdomar och Organisationen. Jag har också lagat får huvudet och ätit med min fotbollsgrabbar!

20161214_152617

Maten är klart!

Här säger man att vi träffar kl 10 men egentligen menar de mellan kl 10:30 – 11.

Anpassning har blivit mycket bättre man känner sig mer och mer bekvämt med livsstilen, men det finns fortfarande saker som man har svårt och är inte riktigt förändras än, till exempel att ta 12 våning trappor känns fortfarande som 12 våning trappor när hissen inte funkar.

Vi hörs nästa månad!

Solomon / Ulaanbaatar, Mongoliet