En paraguayansk sommar

Just nu är jag med om en högsommar i Paraguay. Den innehåller, förutom mycket värme, gärna 2-3 duschar per dag, stora mängder vattenmelon och mango, plötsliga och rejäla regnskurar, och för oss ganska mycket ledig tid. Sedan början av december har vi ju inte haft så mycket på schemat utan har fått träna på att ta dagarna som de kommer. Det är en utmaning om man är svensk av sig och gillar att veta i förväg vad som ska hända. Men att inte ha några planer behöver ju inte betyda att det inte händer något.

Jag har nyligen för första gången firat jul och nyår i ett annat land.
Jul firas här traditionellt sett tillsammans med vänner eller familj, på julaftons kväll äter man grillat kött (som vid alla slags firanden) och vid midnatt är det fyrverkerier som gäller. Julklappar existerar hos vissa familjer men är ingen stor sak.

Under julen var Carolines familj på besök från Sverige och vi planerade därför att fira en ”svensk” julafton.
Eftersom det fattades några ingredienser till vårt försök till traditionell julmat tog vi på julaftonens förmiddag en promenad mot affären. Vi passerade ett hus tillhörande en familj vi känner, och blev inbjudna på terere i deras trädgård. Det är det första man brukar bli bjuden på här när man kommer hem till någon här, man kan väl säga att det motsvarar ”en kopp kaffe”.
Så småningom bad de oss också att stanna för att äta lunch – deras ”julmat” som de redan förberett – och ja, efteråt satt vi i skuggan under deras mangoträd och pratade, och blev kvar där till sen
eftermiddag. En härligt spontan julafton som jag är glad över att ha fått vara med om.

 

dsc_0001

Tereré 

 

 

Även om de sociala projekten har sommarlov så är det ju fortfarande full fart i kyrkan. Det nya året firas här in med tolv dagar av bön, man ber en dag för varje månad på året. Dessutom har vi under två dagar haft barnmöten innehållande sång, dans, bibelberättelser, lekar och tävlingar, vilket varit väldigt roligt och uppiggande både för oss och barnen (tror jag).

img-20170105-wa0014

Fika-förberedelse 

dsc_0010

Innan regnet drar in! 

/Erika, Paraguay