4 månader i Mongoliet!

Fyra månader i Mongoliet, det är så länge jag har varit här nu och det var ett tag sen jag sist skrev om vad som händer här. Mongoliet är fortfarande lika vackert. Innan jag kom hit frågade många mig om jag såg fram emot dem kalla vintrarna, faktiskt så gjorde jag det och nu är vintern här och den är kall! Vi har en kyla som är torr och ibland under -35 c° grader kallt. Det är lite kallt ibland men tro det eller ej det är en ganska rolig upplevelse.

 

Förutom att njuta av den kylan som finns här så har jag under de första månaderna åkt runt till olika projekt och sett organisationen JCS arbete runt om i Mongoliet. Där har jag fått se olika projekt som en skola för funktionsnedsatta, olika caféer, barnhem och en förskola som heter Rainbow kindergarten som EFK är med och stödjer samt byggt lokalen (#smygreklam). När jag inte besöker olika projekt så gör jag olika kommunikations-uppgifter som att redigera bilder, göra broschyrer m.m. Det är väldigt kul att jag får göra det för jag utvecklas mycket inom foto och bildhantering. Den svåraste och roligaste uppgiften jag har är att jag är ledare för en ungdomsgrupp för missionärsbarn. Dessa ungdomar är riktigt sköna och ungdomsgruppen betyder mycket för dem så att få vara med, leda och föra dem närmare Gud är något som är riktigt roligt, svårt och skrämmande. Men jag lär mig extremt mycket om ledarskap och ansvar vilket jag är väldigt glad för.

 

Men att bara se olika projekt, skola och andra uppgifter är inte det ända jag har gjort här. Jag har fått se och känna på mycket av den mongoliska kulturen som att rida på en mongolisk häst på den mongoliska steppen, bo med en nomad familj och äta äkta mongolisk mat som arål (arål är som en hård starkost som är sur), airag (airag är fermenterat hästmjölk och något som är en väldigt fin/respektfull dryck att få) och hästkött (hästkött är nog det finaste/bästa köttet man kan få. Får du hästkött betyder det att värden respekterar dig och vill din hälsa väl). Jag har också varit och åkt skidor med mina amerikanska vänner vilket var extremt roligt! Backarna var okej, inget speciellt men Mongoliet är nog det enda land där man både kan åka skidor och se kameler på samma gång.

 

Allt gott! Vi ses!
/Jakob