Rackarungar!

När vi kom hit till Mpongwe gladde vi oss storligen i att vi hade fruktträd i trädgården som huset vi bor i har. Det finns bananträd, mangoträd, avokadoträd, guavaträd och fler som vi inte ens vet namnet på. Frukterna är inte mogna ännu, men om några veckor! Så vi följer tillväxten minutiöst och längtar efter att få skörda! Särskilt mango och avokado är snart klara.

Men vad händer? Jo, små gäng av rackarungar dyker upp och pallar vår frukt!!! Spontant blir jag irriterad och vill jaga iväg dem, men något hindrar mig när jag ser deras slitna kläder, att de ens vill äta de omogna frukterna och att jag faktiskt inte gjort något för att dessa frukter ska växa här.

Rackarungar

Att stjäla är fel, det är inte uppbyggligt för varken barnen eller det samhälle de kommer verka i i framtiden. Det vore kanske bättre av dem att utforska sätt att göra sig mer förtjänta av födan? Ah jag vet inte.

Jag känner mig ohederlig om jag bara ser på medan man blir bestulen, men grym och girig om jag kör iväg dessa rackarungar…Vad ska man göra??

/Ingemar i Mpongwe, Zambia